Veroja välttelevät yritykset on jätettävä ilman koronatukia

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski on jättänyt toimenpidealoitteen, jossa hän esittää veroparatiiseja hyödyntävien yritysten jättämistä jatkossa koronatukien ulkopuolelle. Lisäksi suurilta, koronatukia saavilta yrityksiltä tulisi kieltää osingonmaksu.

– Valtion on tärkeää tukea yrityksiä akuutin kriisin yli, jotta rajoitustoimien taloudelliset ja sosiaaliset vahingot voidaan minimoida. Kuitenkin, kun hallitus kehittää uusia yritystukia, on varmistuttava, että tuet rajataan pois sellaisilta kansainvälisesti toimivilta yrityksiltä, jotka hyödyntävät veroparatiiseja tai maksavat isoja osinkoja tänä aikana, Lohikoski sanoo.

Lohikoski pitää koronaepidemian vuoksi lanseerattuja uusia yritystukia osittain epäonnistuneina, hyvästä tarkoituksesta huolimatta. Business Finlandin kautta jaetut suorat kehittämisavustukset eivät ole kohdentuneet kaikkein eniten tukea tarvitseville yrityksille. Työ- ja elinkeinoministeriö onkin aloittanut Business Finlandin koronatukien tarkastuksen.

– Jatkossa on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota siihen, että kriisiajan yritystuet kohdentuvat tilanteesta eniten kärsiville aloille, ja että ne kompensoivat pandemiasta aiheutuvia taloudellisia vaikutuksia ja edistävät työllisyyttä, Lohikoski sanoo.

Lohikoski edellyttää tukea saavilta, monikansallisilta yrityksiltä avoimuutta. Yritykset tulisi velvoittaa julkaisemaan maakohtainen veroraportti. Julkisen, maakohtaisen veroraportoinnin avulla voidaan arvioida, maksaako yritys vastuullisesti oikean määrän veroja oikeaan paikkaan eli sinne, missä yrityksen voitto ja arvo syntyvät.

– Julkisilla varoilla ei pidä tukea yrityksiä, jotka välttelevät verojen maksua siirtämällä voittojaan matalan verotuksen maihin, Lohikoski toteaa.

Lohikosken mukaan tarkempi rajaaminen on entistä tärkeämpää, kun koronatilanteen pitkittyessä yritystukia tarjotaan yhä suuremmille, suuria osinkoja maksaville yrityksille.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *