Voittavatko vaaleissa leikkaajat vai toisenlaisen politiikan tekijät? Sinä päätät.

Aika laittaa pankit vastuuseen

Julkisesta taloudesta puuttuu kymmenen miljardia euroa, sanoo valtiovarainministeriö (HS 10.12.2010). Kokoomuksen pj, valtiovarainministeri Jyrki Katainen aloitti vaalikampanjansa puhumalla leikkauslistojen välttämättömyydestä. Höpö-höpö Jyrki! Lopeta rikkaiden hyysääminen, veronkevennysten junailu ja investointipankkien pelastaminen. Verotus on valtiontalouden avain. Palvelut turvataan laajentamalla veropohjaa.

Viime vuosina on menty yhä enemmän tasaverotuksen suuntaan, jota kokoomusjohtoinen valtiovarainministeriö ajaa. Se on tarkoittanut suurituloisimpien verotuksen keventämistä ja pienituloisimpien toimeentulon kiristymistä verotuksen siirryttyä mm. kiinteistöveroihin, energiaveroihin ja arvonlisäveroihin – jotka siis ovat tasaveroja. Edellisellä ja tällä vaalikaudella on valtion veropohjaa pienennetty yhteensä noin 6 miljardia euroa erilaisilla hyvätuloisia suosineilla veronkevennyksillä.

Verot maksukyvyn mukaan

Talouden tasapainottaminen hyvinvointipalveluita leikkaamalla tulee kalliiksi niin yhteiskunnallisesti kuin taloudellisesti. Harmaan talouden kuriin laittaminen sekä veropohjan laajentaminen pääomatuloihin, finanssimarkkinoihin, päästökaupan synnyttämiin ydinvoiman ansiottomiin voittoihin ja haittaveroihin toisivat valtiolle vähitään toistakymmentä miljardia lisää verotuloja. Nämä ovat toimia, jotka päättämällä eduskunta voisi turvata myös kuntien rahoituksen. Siis edellyttäen, että kuntien valtionosuusrahat palautettaisiin sille tasolle mistä niitä lähdettiin jo edellisen laman aikana leikkaamaan.

Valtiontalouden ”kestävyysvaje” ratkeaa siten, että vedetään takaisin ne tulonsiirrot ja verohelpotukset, jotka oikeisto on junaillut rikkaille. Sen jälkeen ei ole mitään ”kestävyysvajetta”.

Tavallisen kansan kannattaakin olla tarkkana, antaako äänensä kokoomus-kepu-vihreät-persut -linjalle, eli puolueille, jotka puheenjohtajiensa suulla kannattavat leikkauspolitiikkaa. Vai antaako ensi huhtikuun vaaleissa valtakirjansa Vasemmistolle, joka vaatii veropohjan laajentamista oikeudenmukaisesti, nimenomaan maksukykyyn perustuvalla ja hyvinvointipalvelut turvaavalla veroremontilla.

Lex Soininvaara – keppiä nuorille

Lapsiköyhyys on lisääntynyt. Erot jopa lasten terveydessä ovat kasvaneet. Erot ovat kärjistymässä myös koulutuksen ja toimeentulon suhteen. Aiemmin nuorten puolueena profiloitunut, nykyinen leijonapuolue Vihreät hyväksyi eduskunnassa tällä viikolla kritiikittä Lex Soininvaaran, eli SATA-komitean ideoiman hallituksen esityksen alle 25-vuotiaiden toimeentulotuen leikkaamisesta 20-40 prosentilla. Nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn satsaaminen olisi ollut sata kertaa viisaampi ratkaisu kuin tämä kepillä ”kannustaminen”.

Suomi on rikkaampi kuin koskaan, mutta silti meillä on tänä päivänä EU:n tilastojen mukaan 900 000 köyhää. Koska Suomi on rikkaampi kuin koskaan, sen pitää näkyä kaikkien ihmisten arjessa, ja se tehdään palvelut turvaamalla. Siksi ei leikkauksille.

Me Vasemmistossa leikkausten sijaan ottaisimme verotuksen avulla niiltä joilla on rahaa. Loppu rikkaan eliitin hyysäämiselle. Pääomaverotus progressiiviseksi. Harmaa talous kuriin. Sinä päätät vaaleissa voittavatko leikkaajat vai toisenlaisen poliitikan tekijät. Toisenlainen politiikka on mahdollista!

* * *

Valtiovarainministeriön ajama leikkauspolitiikka ei ole pelkästään suomalainen ilmiö. Myös Irlannissa ja Englannissa hallitukset ovat pyrkineet heikentämään tavallisten ihmisten asemaa viime kuukausina. Ohessa kuvia Irlannin protesteista. Toivottavasti meilläkin syntyy liikehdintää kestämätöntä politiikkaa vastaan.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *