Vuokrien hoitaminen poikkeustilanteessa

Korona-viruksen on arvioitu aiheuttavan talouden ainakin tilapäisen lamaantumisen seurauksena lomautuksia tai jopa irtisanomisia monilla aloilla. Poikkeustilanteen kestoa emme kukaan vielä tiedä.

Kenelle tahansa voi elämässä sattua muutoinkin yllättäviä vastoinkäymisiä, saati tällaisessa koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Vuokran maksaminen on vuokralaisen tärkein velvoite. Korona-viruksesta johtuen monien tulot saattavat kuitenkin ainakin väliaikaisesti heikentyä ja sen myötä myös joillain vuokranmaksukyky vaarantuu. 

Jos vuokranmaksukyky heikkenee, kannattaa olla heti yhteydessä vuokranantajaan ja pyrkiä sopimaan maksuaikataulua vuokran hoitamiseen. 

Omalla aktiivisuudella saattaa välttää vuokran maksamattomuuden aiheuttamat ongelmat, pahimmillaan jopa häädön. Ei ole vuoranantajienkaan etu kriisitilanteessa joutua häätämään nykyisiä vuokralaisia ja etsimään uusia.

Parin kuukauden maksamaton vuokra, josta ei ole sovittu maksusuunnitelmaa, on jo peruste vuokrasopimuksen purkamiseen ilman kirjallista varoitusta. 

Hoitamattomat vuokrat voivat aiheuttaa myös maksuhäiriömerkinnän luottotietoihin, mikä vaikeuttaa myöhemmin uuden vuokra-asunnon saamista. Tästä syystä vuokrat kannattaa pyrkiä hoitamaan vastuullisesti. 

Monet vuokranantajat suostuvat tarpeen vaatiessa sopimaan maksusuunnitelmia asukkaiden kanssa, ja arvostavat, että asukas on itse aktiivinen jo etukäteen, ennen kuin vuokrarästejä ehtii muodostua.

Jos tulotasossa tapahtuu muutoksia, on KELA:n asumistuki luotu juuri siksi, että asukas selviäisi tilanteista, joissa tulotaso on matala. Hätätapauksessa voi kääntyä myös toimeentulotuen puoleen. 

Lisätietoja vuokralaisten oikeuksista ja velvollisuuksista:www.vuokralaiset.fi

Lisätietoja asumistuesta ja toimeentulotuesta: www.kela.fi/asumisen-tuet

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *