Esitin tänään 20.1.2010 kasvatus- ja opetuslautakunnan kokoksessa selvitystä lasten kesäruokailun järjestämisestä

Lapsiperheet ovat tilastotietojen mukaan jääneet jälkeen muun väestön tulokehityksestä, eikä kaupunkimme lapsiperheiden ennaltaehkäisevän tuen merkitystä voi näin lama-aikoina liioitella. Esitin lautakunnan kokouksessa, että kasvatus- ja opetustoimi selvittää keravalaisten lasten maksuttoman kesäruokailun järjestämisen tarvetta. Selvityksessä on hyvä konsultoida asiassa myös sosiaalitointa ja nuorisotointa.

Mikäli lasten maksuttomalle kesäruokailulle todettaisiin Keravalla tarvetta, vaikkei sille olekaan budjetoitu tällä vuodelle talousarviossa rahaa, ehdotan selvitettäväksi myös, olisiko paikallisilla järjestöillä ja elintarvikealalla toimivilla yrityksillä kiinnostusta olla osaltaan mukana tukemassa toiminnan järjestämistä jo tulevana kesänä 2010.

Tilanne tällä hetkellä

On hienoa, että kasvatus- ja opetustoimi tarjoaa keravalaisille seuroille, yhdistyksille ja järjestöille koulujen liikunta- ja pukutiloja käyttöön maksutta koululaisten kesätoiminnan järjestämistä varten. Lisäksi kasvatus- ja opetusvirasto järjestää 1 – 2 luokkalaisille ja erityisopetuspäätöksen omaaville oppilaille hoivatyyppistä kesätoimintaa Untolan toimintakeskuksessa. Kesätoimintaa lapsille kerhojen ja leirien muodossa järjestää myös nuorisotoimi. Nämä ovat kesätoimintaa, joista perheiltä peritään yleensä jonkinlainen asiakasmaksu. Kaikilla perheillä pieni asiakasmaksu ei tunnu yhtä pieneltä, sillä esim. yksinhuoltajataloudessa, opiskelijaperheessä tai työttömyyden kohtaamassa perheessä rahat saattavat olla hyvinkin tiukassa.

Kaikki edellä mainitut kesätoiminnan muodot ovat keravalaisille lapsiperheille tietysti varsin tärkeitä. Kuitenkin myös lasten maksuttoman kesäruokailun järjestämistä tulisi selvittää, sillä näin lomautusten, työttömyyden ja yleisen taloudellisen epävarmuuden lisääntyessä tulisi meidän päättäjien erityisesti miettiä kuinka pidämme yhdessä huolta lasten hyvinvoinnista ja ennaltaehkäisemme ongelmien syntymistä. Maksuton kesäruokailu edesauttaisi lasten terveyttä ja sosiaalisia kontakteja sekä voisi olla usealle perheelle merkittävä apu arjesta selviytymiseen.

Muualla on varaa, ja niin oli ennen Keravallakin

Esimerkiksi Helsingissä on toiminut vuosikymmeniä kesällä lapsille tarkoitettu maksuton leikkipuistoruokailu. Vain lapsille tarkoitettu ruoka on yleensä keittoa tai pataa, joka on helppoa annostella suurista astioista lasten lautasille. Lapset tuovat mukanaan omat ruokailuvälineensä sekä mukin ja lautasen. Helsingissä yhden maksuttoman puistoaterian hinta on kaupungille noin yhden euron.

Omasta lapsuuden kokemuksestani muistan, kuinka myös keravalaiset lapset saivat aikoinaan ainakin Killan koululla (ehkä jossain muuallakin?) kesäisin maksuttoman lämpimän aterian. Ateria tarjottiin kouluilla järjestetyn kesätoiminnan yhteydessä, joka oli vanhempien työssä ollessa tärkeää erityisesti pienille koululaisille. Kouluilla tapahtuvan kesätoiminnan idea oli tarjota pienille koululaisille tekemistä ja valvottua toimintaa sillä aikaa, kun vanhemmat ovat töissä ja samalla taata lapsille säännöllinen ruokailu koulujen kesälomien ajaksi. Sieltä minäkin muistan oppineeni monet hauskat pihaleikit ja tutustuneeni myös muihin lapsiin kuin omiin naapureihin tai luokkakavereihin. Ja siellä sai lämpimän sapuskan, kun vanhemmat olivat päivän töissä. Jos ennen kaupungilla oli varaa pitää kesälläkin huolta lapsistaan, niin miksei nykyään olisi?

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *