Jätin tänään Keravan kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuustoaloitteen Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puolesta. Kirjoittamani aloitteen allekirjoitti lisäkseni 20 muuta kaupunginvaltuutettua. Silmiinpistävää oli, että kaikista muista valtuustoryhmistä löytyi vähintään yksi allekirjoittaja, mutta kokoomuksesta ei yhtäkään.

Keravan tehtävä harmaan talouden selvitys käyttämistään yrityksistä

Tämän valtuustoaloitteen allekirjoittaneet valtuutetut esittävät, että Keravan kaupunki tekee harmaan talouden selvityksen käyttämistään yrityksistä. Selvitys olisi järkevää pyrkiä tekemään yhteistyössä muiden Kuuma-kuntien kanssa.

Tilaajavastuulaki edellyttää, että tilaaja huolehtii lain noudattamisesta. Silti tutkimusten mukaan on arvioitu, että Suomessa menetetään vuosittain yhteensä jopa 5 miljardia euroja verotuloja harmaan talouden takia. Harmaa talous vääristää kilpailua ja
rapauttaa veropohjaa ja yhteiskuntamoraalia. Työntekijöille harmaa talous merkitsee palkkojen ja työehtojen polkemista. Hämäräfirmat syövät suomalaisten rehellisen yrittäjien ja palkansaajien työmahdollisuuksia monissa kunnissa.

Kunta voi yhteistyössä verohallinnon kanssa ajaa tiedot ristiin ja tarvittaessa seulaan jääneet yritykset käydään vielä lävitse yksitellen. Verottajan oikeudet ja mahdollisuudet tietojen ristiinajoon lisääntyvät vuoden 2011 alussa.

Helsingin kaupunki on jo teettänyt tällaisen selvityksen ja se toi pintaan huomattavia epäselvyyksiä julkisten töiden teettämisessä ja hankinnoissa. Pelkästään Helsingin kaupungin rakennusviraston urakoista oli 11 prosentissa mukana yritys, joka jäi verottajan seulaan.

Esitämme, että Keravan kaupunki tekee harmaan talouden selvityksen käyttämistään yrityksistä yhteistyössä verohallinnon kanssa ja kutsuu selvitykseen mukaan myös muut Kuuma-kunnat. Mikäli selvityksessä löytyy yrityksiä ja yhteisöitä, jotka eivät maksa lainmukaisia palkkoja, sosiaalivakuutusmaksuja ja veroja, kaupunki lopettaa hankinnat niiltä.

Keravalla 15.11.2010
Pia Lohikoski ja 20 muuta allekirjoittanutta valtuutettua

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *