Asunnottomuus koskettaa myös naisia

Hallitusohjelmassa on kunnianhimoinen tavoite puolittaa asunnottomuus tällä hallituskaudella ja poistaa se kokonaan vuoteen 2027 mennessä.

Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17.10. Suomessa on vuodesta 2002 alkaen vietetty YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi Asunnottomien yön merkeissä.

Suomessa oli viime vuonna yli 1200 yksinelävää asunnotonta naista. Asunnottomien naisten todellisen määrän oletetaan olevan huomattavasti suurempi, sillä piiloasunnottomuus on yleistä erityisesti juuri naisten keskuudessa.

Asunnottomuutta kokeneet naiset ovat jääneet usein julkiselta keskustelulta piiloon, asunnottoman stereotypia on ikääntyvä päihdeongelmainen mies.

Naisten asunnottomuuden parissa työskentelevät nostavat esiin teemoja, kuten pelon, väkivallan ja hyväksikäytön jatkuvan uhkan. Häpeä ja stigmat koskevat toki muitakin asunnottomia, mutta korostuvat erityisesti naisilla.

Asunnottomat naiset käyvät monenlaista taistelua tilanteessaan: palvelujen ja avun saamiseksi, itsemääräämisoikeuden ja ruumiillisen koskemattomuuden säilyttämiseksi, perhesuhteiden säilyttämiseksi, ja näkyväksi tulemiseksi.

Kuukautiset ovat asunnottomille naisille hankalat peseytymismahdollisuuksien puutteen vuoksi. Kadulla elävä asunnoton nainen ei mielellään puhu kuukautisista, niitä häpeillään ja niistä puhutaan kuiskaillen.

Kuukautiset eivät saa olla enää 2020-luvun alkaessa tabu. Moni ei ehkä ole tullut edes ajatelleeksi, kuinka asunnottomuudesta kärsiville naisille kuukautishygieniasta huolehtiminen saattaa olla lähes mahdotonta.

Suomessa kuukautisköyhyyttä ei ole erityisesti tutkittu. Selvää on, että kaikkein köyhimmillä naisilla kuukautissuojien hankkiminen lohkaisee suuren loven kuukausittaiseen budjettiin. Kuukautishygienista tinkiminen voi puolestaan aiheuttaa terveyshaittoja.

Siihen saakka, kun asunnottomuutta ei ole vielä saatu kokonaan poistettua, on tärkeää tarjota asunnottomille ensisuojia joissa nukkua ja asunnottomille naisille myös kuukautissuojia.

Kyse on ihmisarvosta.

Kolumni julkaistu aiemmin Keski-Uusimaa -lehdessä 16.10.2019

Katso Asunnottomien yön tapahtumat.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *