Uudellamaalla toimiva sote-pohja olisi koko maakunnan tasolle laajennettu HUS ja sen hallinnoksi sopisi vaaleilla valittava koko maakunnan käsittävä metropolivaltuusto.
Metropolivaltuustolle tulisi kuulua myös oma osuutensa verotuloista ja sote-asioiden lisäksi jo ennestään sille suunnitellut maankäytön, asumisen ja liikenteen asiat.
Tänään ministeri Huoviselle esitellyn sote-mallin esittämät kuusi ”perusaluetta” tuovat ylimääräisen välitason kuntien ja koko Uudenmaan maakunnan tasoisen sote-alueen väliin.
En kannata näitä välitason hallintohimneleitä, ja toin tämän näkemykseni esiin myös tänään koolla olleessa Keski-Uudenmaan kahdeksan kunnan liitosselvityksen ohjausryhmässä. Ohjausryhmä kannatti lausunnossaan sitä, että välitason eli ”perustason” sote-asioista vastaisi uusi Keski-Uudenmaan kaupunki ja sen keskuksena Hyvinkään sairaala. Totesin kokouksessa, että tästä emme ole yksimielisiä, sillä me alueen vasemmistoliittolaiset olemme ottaneet jo aiemmin kantaa metropoli-mallin puolesta.
Uudet sote-alueet pitäisi muodostaa nykyisten sairaanhoitopiirien, kuten HUS:n pohjalta. Esimerkiksi Kainuun mallista voisi löytyä toimiva pohja, jota voitaisiin soveltaa myös metropolialueella.
Olisi järkevää muodostaa maakunta-alueet nykyisten sairaanhoitopiirialueiden mukaan, jotka tarjoaisivat perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalvelut asukkailleen.
Tällainen vahva hallintoporras vaatisi suoran kansanvallan mandaatin, joka voitaisiin toteuttaa esimerkiksi jo kertaalleen toteutetun Kainuun mallin mukaisesti ja valita asioista päättävä valtuusto suorilla kansanvaaleilla.
Uudellamaalla ollaan muutoinkin perustamassa metropolivaltuustoa, joten monia hallinnon tasoja on turha perustaa. Metropolialueella sote-asiat voitaisiin yhdistää suorilla vaaleilla valittavalle metropolivaltuustolle.
Kainuun mallissa byrokratiaa vähennettiin ja onnistuttiin myös hillitsemään sote-kustannusten nousua maata keskimääräistä pienemmäksi. Kainuun mallissa palvelutasot kuntien välillä tasoittuivat ja koordinaatio sote-palveluissa koheni.
Vasemmistoliitto on kansanedustaja Erkki Virtasen mukaan (HS 18.12.2014) irtisanoutumassa sosiaali- ja terveydenhuoltoon suunnitellusta vastuukuntamallista, joka uhkaa myös asiantuntijoiden mukaan johtaa nykyistäkin epäselvempään terveydenhuollon rakenteeseen. Lisäksi vastuukuntamalli saattaa loukata kuntien itsehallintoa ja siten perustuslakia.
Vasemmistolaisille ei pitäisi historiankaan näkökulmasta olla estettä suhtautua myönteisesti myös Keskustan esittämään kotikunta-maakuntamalliin. Lakiesitykset uusista maakuntavaltuustoista ja sosiaali- ja terveyshallinnon uudistamisesta olivat valmiit vuonna 1981, ja niiden takana olivat Kepu, demarit, SKDL ja RKP, mutta valitettavasti Keskusta silloin perääntyi mallista. Nyt Keskustan uudestaan esittämä maakuntalinja alueellisten palvelujen järjestämiseen ja kotikunta lähipalvelujen järjestämiseen olisi myös hyvä raami lähipalveluiden ja lähidemokratian turvaamiseksi.
Pia Lohikoski
Vasemmistoliiton puoluevaltuuston 1. vpj
Keravan kaupunginhallituksen jäsen