Ennaltaehkäisy olisi parasta säästöä myös Keravalla

Valitettavasti Keravan kaupunginvaltuuston enemmistö oli tänään budjettikokouksessaan sitä mieltä, että talousarvioesitykset mm. pienempien luokkakokojen, koululaisten iltapäiväkerhon, lasten liikuntasalivuorojen tukemisen ja koululaisten kesäajan ruokailun budjetoimiseksi ovat turhuutta, johon ei ole varaa. Laman tulolla peloteltiin tuttuun tapaan. Laman varjollahan 2009 budjettiakin leikattiin, vaikka todellisuudessa lama ei edes iskenyt Keravan verotuloihin. Kunhan haluttiin säästää.

Keravan strategiassa sekä lasten ja nuorten ohjelmassa puhutaan syrjäytymistä ennaltaehkäisevien toimien tärkeydestä. Sanoissa ja teoissa oli taas havaittavissa ristiriitaa, kun valtuustossa oltiin monista asioista huolissaan, mutta huoli ei kantanut äänestyspäätöksiin saakka. Keravallahan on jo entuudestaan tunnetusti Suomen suurimmat luokkakoot, mutta ilmeisesti se ei valtuuston enemmistöä haittaa, kun luokkakokoja ollaan jälleen ensi vuonna perusopetuksen alibudjetoinnin seurauksena valmiita kasvattamaan entuudestaan.

Sosiaali- ja terveystoimen virastopäällikkö kertoi  jo aiemmin syksyllä kaupunginhallituksessa, että ensi vuonna mennään laittomuuksien puolelle, jos sosiaali- ja terveyspalveluihin ei myönnetä lautakunnan esittämää minimisummaa, jolla lakisääteiset palvelut juuri niukasti saataisiin toteutettua. Tämä ei hetkauttanut sen paremmin hallituksen kuin valtuustonkaan enemmistöä, jonka mielestä lautakunnan esittämä talousarvioesitys oli liian suuri hyväksyttäväksi sellaisenaan.

Kuitenkin meillä on olemassa tilastotietoa, jonka mukaan Keravalla tuotetaan palvelut jo nyt säästöliekillä ja selvästi halvemmalla kuin naapurikunnissa. Keravan terveyskeskukseen ei saa lääkärinaikoja, omaishoidon keravalaisille potilaille tapahtuu ”ihmeparantumisia” säästösyistä ja myös toimeentulotuen käsittelyajat ovat meillä normiaikoja pidempiä.

 

Esitin 12.12.2011 Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puolesta Keravan valtuustolle, että:

”Sosiaali- ja terveyslautakunnalle myönnetään 82 195 000 euroa lautakunnan esityksen mukaan, jotta lakisääteiset palvelut saadaan turvattua.

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle myönnetään 50 956 000 euroa lautakunnan esityksen mukaan, jotta päivähoidon jonot saadaan purettua, perusopetuksen resurssit turvattua ja satsauksena ennaltaehkäiseviin toimiin.

Sivistystyön lautakunnalle myönnetään 4 212 000 euroa lautakunnan esityksen mukaan.

Esityksemme sisältää yhteensä 744 000 euron lisäyksen kaupunginhallituksen pohjaesitykseen. Erotus kaupunginhallituksen ehdotukseen katetaan siirtämällä Puuvalonaukion remonttia ja nostamalla verotuloarviota.”

 

Valitettavasti lapset, nuoret sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden tarvitsijat hävisivät Keravan valtuustossa budjettiäänestyksen äänin 44-4 ja tyhjää äänesti 3. Lisärahaesityksen puolesta äänesti vain Vasemmistoliiton valtuustoryhmä.

Budjetissa on toki sisällä paljon hyviä asioita, etenkin tulevien koulu- ja päiväkoti-investointien muodossa, mutta tämän ratkaisun jälkeen heti vuoden 2012 alussa edessä olevat satojen tuhansien eurojen leikkaukset sosiaali- ja terveystoimeen sekä kasvatus- ja opetustoimeen tulevat tuntumaan kipeästi ruohonjuuritasolla.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *