Kasvatus- ja opetustoimen retket maksuttomiksi

(Julkaistu Keski-Uusimaa-lehdessä 20.6.2012)

Viime viikkoina Keski-Uusimaassa on kirjoitettu Järvenpääläisten koulujen maksullisista retkistä. Suvi Julkunen ja Mimmi Asikainen ovat kirjoittaneet, että koululaisten vanhemmilta on kerätty ”vapaaehtoisia” luokkaretkirahoja.

Tällainen rahankeruu on kouluissa virallisesti kiellettyä, mutta asia on tapahtunut vanhempainyhdistyksen kautta ja ”vapaaehtoisesti”, vaikka käytännössä maksuihin on vanhempia painostettu osallistumaan. Todella surullista, että näin retkirahojen kautta asetetaan lapsia jo pienestä pitäen eriarvoiseen asemaan, jossa vanhempien kukkaron paksuus määrää joutuuko osa lapsista selittelemään miksei osallistu samalla tavoin kuin muut.

Koulujen retkien kuuluu olla maksuttomia, kuten opetuksenkin. Mikäli koululle ei ole budjetoitu retkirahaa, voi vanhempainyhdistys kerätä talkootyönä vapaaehtoisvoimin rahaa retkiin ja useinhan koululaiset ovat itsekin tähän talkootyöhön osallistuneet. On kummallista, että viime aikoina on yleistynyt tapa, jossa kerätäänkin retkille osallistumismaksuja. Ennen retkirahat kerättiin aina talkoilla, joissa lapsetkin olivat mukana, esimerkiksi myyjäisillä, arpajaisilla, kouludiskon buffeteilla ja mainoslehtiä jakamalla.

Kouluissa ja päiväkodeissa on toimintarahaa varsin niukalti mihinkään muuhun kuin varsinaiseen arkiseen kasvatus- ja opetustyöhön. Tästä vastuu kuuluu kuntapäättäjille, joiden budjetteja laadittaessa pitäisi huomoida lasten ja nuorten hyvät eväät elämään. Ihmetellä voi, miksi niin monen kuntapäättäjän mielestä on tärkeämpää laittaa rahaa hienoihin julkisivuihin, kuin lasten ja nuorten hyvinvointiin. Kaikkien lasten soisi pääsevän joskus ainakin teatteri- tai museoretkille.

Suomessa opetus on maksutonta ja näin sen tulee olla jatkossakin.

Pia Lohikoski
kaupunginvaltuutettu (vas.)
Kerava

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *