Keravalle tarvitaan kohtuuhintaista asumista

Keravan kaupunginhallituksessa myytiin tiistaina 31.10. vapaarahoitteiseen, siis markkinahintaiseen yksityiseen asuntotuotantoon Kurjenmetsästä tontti, joka oli aiemmin esisopimuksella päätetty myydä asumisoikeustontiksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tontille rakennetaan yksityisessä omistuksessa oleva asunto-osakeyhtiö, jonka asuntoja voivat tavallisten asunto-osakkaiden lisäksi ostaa esimerkiksi asuntosijoittajat, jotka vuokraavat asuntoja edelleen markkinahintaan.

Alkuperäisessä sopimuksessa TA-asumisoikeus Oy:n piti rakentaa kolme asumisoikeustaloa. Asumisoikeusasuminen on omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto ilman suurta henkilökohtaista lainataakkaa.

Nyt kaupunginhallituksessa päätettiin, että yksi kolmesta Kurjenmetsän ASO-tontista muutetaankin yksityiseksi vapaarahoitteiseksi asuntotuotannoksi. Vastaavia taloja ollaan jo rakentamassa Keravan keskusta-alueelle useita, mutta alueelle ei ole tulossa uusia kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, joille olisi runsaasti kysyntää ja tarvetta.

Valtion korkotukilainalla rakennettujen ARA-asuntojen määrä jäänee Keravalla nyt myös kuntien ja valtion välisestä maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksessa sovitusta määrästä vajaaksi.

Keravan tuoreessa asuntopoliittisessa ohjelmassa linjataan, että ARA-vuokra-asuntoja rakennetaan jatkossa enemmän kaupunginosiin, joissa on entuudestaan lähinnä vapaarahoitteisia omistusasuntoja – ja toisinpäin. Näin on tarkoitus tasoittaa asuntotyyppien jakaumaa sekä torjua asuinalueiden eriytymistä ja eriarvoistumista.

Kurkelassa on ennestään lähinnä vapaarahoitteisia taloja, ja siksi sekä asumisoikeus- että myös ARA-vuokra-asuntokohteet olisivat sopineet sinne tasoittamaan tilannetta asuntopoliittisen ohjelman linjausten mukaisesti.

Jos todellista poliittista tahtoa kohtuuhintaiselle vuokra-asuntorakentamiselle Keravalla olisi, tontti olisi voitu myydä esimerkiksi kaupungin omistamalle Nikkarinkruunulle, jolla on pulaa soveltuvista kunnan omistamista tonteista, jollaiseksi tämä olisi ollut erittäin sopiva. Koska esitykseni ei saanut kaupunginhallitusessa tukea, jätin päätökseen eriävän mielipiteen.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *