Keravan uusi koalitio torjui leikkaukset kaupunginhallituksessa

Valtuustoryhmien välisissä budjettineuvotteluissa saavutettiin eilen yllättävä ja Keravalle aiemmilta lähivuosilta tuntematon uusi budjettisopu koalitiolla muut puolueet vastaan Kokoomus. Tämä leikkausten vastainen ”uuden ajan kansanrintama” on uutta verrattuna koko nykyiseen valtuustokauteen. Hienoa, että kohti seuraavaa valtuustokautta syntyy tuoreita parempia yhteistyökuvioita ja kuntapalveluiden puolustajat löysivät toisensa. Upeaa, että Demarit ja Vihreät uskalsivat vihdoin tulla pois Kokoomuksen kainalosta.

Vaikka emme neuvotteluissa aivan kaikkea saaneetkaan, jota Vasemmistoliitto esitti, niin torjuimme kaupunginjohtajan esittämät uudet viikko sitten esiin tulleet 1,1 miljoonan leikkaukset, jotka olisivat kohdistuneet mm. perusopetukseen, leikkikouluihin, kotihoidontuen kuntalisään ja moneen muuhun. Kokoomus jäi siis yksin puolustamaan leikkausesitystä, kun äänestimme kaupunginhallituksessa maanantaina äänin 7-4 saavuttamamme hyvän neuvottelutuloksen puolesta.

Vasemmiston kanssa samassa koalitiossa olivat kaupunginhallituksessa siis demarit, vihreät ja keskusta. Mielestäni tämä on keravalaisten voitto, etenkin lasten ja nuorten, kun tällä päätöksellä vältetään koulutoimen ja päivähoidon leikkaukset. Saimme myös sisällytettyä budjettiin lisäyksinä suurimman osan niistä lautakuntien hyvistä esityksistä, joita Vasemmisto puolusti.

Neuvotteluissa lisättiin yhteistyössä mm. panostus etsivään nuorisotyöhön, lisättiin nuorten kesätyörahat, lisättiin panostus joustavaan perusopetukseen ja myös perusopetuksen tarvikerahoja, turvattiin terveyskeskuspalvelut uhanneilta uusilta leikkauksilta ja esimerkiksi lisättiin panostus kirjaston hankintamäärärahoihin ja Keski-Uudenmaan teatterin tukeen jne.

Entä miten palvelut rahoitetaan? Ne rahoitetaan pääosin verotuloilla. Vasemmisto olisi halunnut jo marrraskuun kokouksessa nostaa veroprosenttia, samoin Keskusta, mutta muut eivät. Nyt toivomme, että talous ja työllisyys pysyvät vähintään tämän vuoden tasolla, kuten kaikkien tutkimuslaitosten talousennusteet lupaavat. Tietysti jos eurokriisin myötä tulee lama, jota emme kukaan toivo, silloin voi olla, että jos verotulot alenevat, joudutaan osa budjetista avaamaan tarkistuksille ensi vuonna tai ottamaan maltillisesti velkaa. Vasemmisto ei saanut läpi kaikkea, mitä olisimme halunneet, esimerkiksi lasten maksuttomia liikuntavuoroja koulujen saleihin emme vieläkään saaneet läpi, mutta kyllä tämä on suuri voitto, että vältyttiin leikkauslistoilta niin monesta muusta perustavaa laatua olevasta asiasta.

Keravan talous on tiukoilla ensi vuonna, kuten tähänkin asti, ehkä enemmänkin. Mutta se mikä on tärkeä linjanmuutos, jota sain olla mukana neuvotteluissa ja kaupunginhallituksessa tekemässä todeksi, oli se, että emme lähde leikkaukset edellä torjumaan lamaa, vaan olemme ottaneet opiksi siitä, että tyhmät säästöt esim. lasten ja nuorten palveluista tulevat pidemmällä aikavälillä todella kalliiksi.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *