Koronakriisin laskua ei saa maksattaa heikoimmassa asemassa olevilla

Kansanedustaja Pia Lohikoski korosti vasemmistoliiton ryhmäpuheessa, että koronakriisin keskellä on entistäkin tärkeämpää panostaa tulevaisuuteen ja luoda kestävä pohja Suomen taloudelle. Hän puhui julkisen talouden suunnitelman lähetekeskustelussa tiistaina 21.4.

Lohikosken mukaan koronakriisi pakottaa uudelleenarvioimaan asioita, mutta se ei muuta hallitusohjelmaan kirjattua talouspolitiikan päämäärää, joka on hyvinvoinnin lisääminen.

– Tämä on paitsi arvovalinta, myös järkevää ja vastuullista. Kriisin keskellä on entistäkin tärkeämpää rakentaa kestävää tulevaisuutta ja vahvistaa luottamusta yhteiskunnassa, Lohikoski sanoi.

Vasemmistoliiton mielestä on tärkeää, että kriisin laskua ei tulla maksattamaan niillä, jotka ovat jo entuudestaan yhteiskunnassamme heikoimmassa ja hauraimmassa asemassa.

Lohikoski huomauttaa, että hyvinvointivaltio on viimeistään kriisin myötä osoittanut tarpeellisuutensa myös monille sellaisille, jotka normaalioloissa eivät mielestään tarvitse hyvinvointivaltion palveluita tai turvaverkkoja.

– Nyt tuet ja palvelut ovat kelvanneet, ja hyvä niin. Tukemalla ihmisiä ja yrityksiä kriisin yli voidaan varmistaa, että ihmisillä on työpaikka, jonne palata rajoitusten purkamisen jälkeen, Lohikoski perusteli.

Tällä tavalla myös päästään nopeasti suotuisan talouskehityksen uralle. Kuten julkisen talouden suunnitelmassa todetaan, hallituksen tekemät menoja ja tuloja koskevat päätökset ovat vuonna 2020 selvästi talouskasvua tukevia.

– Ainoastaan aktiivisella ja vastuullisella finanssipolitiikalla voidaan varmistaa, että Suomen talous ei tämän kriisin takia joudu syöksykierteeseen, Lohikoski sanoi.

Akuutin kriisin jälkeen tarvitaan vielä merkittäviä elvytystoimia, ja näistä ensimmäiset nähdään toukokuun lisätalousarviossa.

– Oikein suunnatuilla ja oikea-aikaisilla elvytystoimilla voidaan luoda uusia työpaikkoja samalla, kun vauhditetaan siirtymää kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Suomi nousee tästä kriisistä vain hyvinvoivien ihmisten ja korkean osaamisen avulla, Lohikoski sanoi.

Katso pitämäni puhe eduskunnan täysistunnossa 21.4.2020 tästä. 

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *