Koulunäkökulmaa kuntauudistukseen

Keravan kasvatus- ja opetustoimen näkökulmasta esillä ollut kuntaliitos Tuusulan, Järvenpään ja mahdollisesti myös Nurmijärven kanssa ei tällä hetkellä näytä välttämättömältä. Palvelut  kyllä pystytään tuottamaan nykyiseen tapaan myös itsenäisessä Keravan kaupungissa. Kuntauudistus ei kuitenkaan olisi Keravan kasvatus- ja opetuspalveluille mikään uhka. Kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa 29.2.2012 otettiin kantaa toimialan näkökulmasta kuntauudistukseen ja sen tavoitteisiin.

Olen lautakunnan hyväksymän kuntauudistuslausunnon kanssa eri mieltä siitä, että Keravan koulutoimi pärjäisi nykyisellään kuitenkaan erityisen hyvin itsenäisessä kunnassa esimerkiksi lasten yhdenvertaisuuden tai rahoituksen osalta. Keravallahan joka vuosi rahan puutteeseen vedoten alibudjetoidaan sijais- ja tukiopetusrahat verrattuna naapurikuntiin. Lisäksi meillä on paljon suuremmat luokkakoot kuin naapurikunnissa. Keravalla on kyseenalainen kunnia olla kunta, jossa on koko Suomen suurimmat luokkakoot.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan hyväksymä lausunto lähtee siitä, että mitä halvemmalla tuotetaan päivähoito- ja opetuspalvelut, sitä tehokkaampia ja muita parempia ollaan. Olen tästä aivan eri mieltä. Itse näen säästäväisyyttä tärkeämmäksi kasvatus- ja opetuspalveluiden laadun sekä perusopetuslain tasa-arvoisen hengen noudattamisen. Keravalaiset lapset ovat nykyisellään eriarvoisessa asemassa suhteessa nykyisten naapurikuntiemme lapsiin.

Siksi kasvatus- ja opetustoimen taloudellisten resurssien ja lasten yhdenvertaisuuden näkökulmasta kuntauudistus voisi jopa parantaa keravalaisten lasten palveluiden tasoa. Toki resurssit voidaan nähdä myös jakopolitiikan kohteena nykyisen Keravan kaupungin rajojen sisällä. Se edellyttäisi toisenlaista arvojärjestystä päättäjiltämme.

Kokoomusvetoisessa ja talouspolitiikaltaan alhaista veroäyriä palvovassa Keravan kaupungissa luokkakokoja ei tulla pienentämään nyt eikä tulevaisuudessa – se on jo nähty. Politiikan muutos edellyttäisi Vasemmiston merkittävää voittoa kunnallisvaaleissa ja voimasuhteiden selvää muutosta kaupunginvaltuustossamme. Se edellyttäisi inhimillisyyden, tasa-arvon ja hyvinvoinnin asettamista säästöjen edelle.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *