Lohikoski kysyy musiikki- ja tapahtuma-alan koronatuista

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski teki hallitukselle kirjallisen kysymyksen musiikki- ja tapahtuma-alan koronatuista. Lohikoski nosti tapahtuma-alan tukalan tilanteen esiin myös Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Savonlinnassa viime viikon lopulla.

Lohikosken mukaan yritystoiminnan jatkaminen on nyt monella vaakalaudalla. Hän kysyy, miten hallitus aikoo tukea tapahtumatuotantoalaa, jotta vältyttäisiin laajamittaisilta konkursseilta.

– Koko tapahtuma-ala on koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi kriisissä, kun joka ikinen kevään keikka, näytös ja tapahtuma oli peruttu. Tapahtuma-ala ei pääse nousemaan kuopastaan, kun tukimekanismit eivät istu sirpaleisen alan luonteeseen yhtä hyvin kuin muille yrityksille, Lohikoski sanoo.

Tapahtumateollisuudessa on kyse miljardiluokan liikevaihdosta ja kymmenistä tuhansista työpaikoista. Lisäksi tapahtumakoneiston uudelleen käynnistyminen vie aikansa, kun suurten tapahtumien järjestelyt vievät tavallisesti kuukausia. 

– Tarvitsemme tukitoimenpiteitä, jotka huomioivat tapahtumatuotantoalan erityisluonteen. Myönnettyjen tukipakettien lisäksi hallituksen olisi tuotava seuraavissa lisätalousarviossa esityksiä siitä, miten tapahtuma-alan toimijoita voitaisiin tukea pandemian seuraavan aallon yli, Lohikoski sanoo.

Lohikosken mukaan keväällä lanseerattu yritysten kustannustuki oli tarpeellinen tuki monelle yritykselle. Se kuitenkin soveltuu huonosti tapahtuma-alan toimijoille alan pirstaleisen luonteen vuoksi. Tapahtuma-alan yrittäjät ovat päässeet työttömyysturvan piiriin, mutta eivät saa kustannustukea tai yksinyrittäjien tukea yrityskulujensa kattamiseksi.

Moni tapahtuma-alan yritys on hyvin pieni, työ on sesonkiluonteista ja alalla on perinteisesti paljon epävarmassa työmarkkina-asemassa olevia freelancereita ja toiminimiyrittäjiä. 

___

Pia Lohikosken kirjallinen kysymys 25.8.2020

Eduskunnan puhemiehelle

Hallitus on tehnyt hyvää työtä koronakriisin koetellessa Suomea ja koko maailmaa. Pikavauhtia luodut uudet yritystuet eivät kuitenkaan kohdistu riittävällä tavalla kaikille koronasta kärsiville toimialoille, kuten esimerkiksi tapahtumatuotantoalalle. 

Moni tapahtuma-alan yritys on hyvin pieni, työ on sesonkiluonteista ja ala on myös täynnä prekaarissa työmarkkina-asemassa olevia freelancereita ja toiminimiyrittäjiä.

Yritysten uusi kustannustuki tuli tarpeeseen, mutta on yhä yrittäjiä, jotka eivät ole yritystukien piirissä vieläkään. He ovat toki päässeet työttömyysturvan piiriin, mutta eivät saa kustannustukea tai yksinyrittäjien tukea yrityskulujensa kattamiseksi. Yritystoiminnan jatkaminen on monilla vaakalaudalla.

Koko tapahtumatuotantoala on pahassa kriisissä koronaepidemian vuoksi. Kokoontumis- ja ravintolarajoitusten myötä joka ikinen kevään ja alkukesän keikka, näytös ja tapahtuma peruttiin. Mittavien taloudellisten menetysten lisäksi alan yrityksiltä jäi kuluvan kevään ja kesän aikana työllistämättä lähes 30 000 henkilöä.

Tapahtuma-ala ei pääse nousemaan kuopastaan, kun tähän asti luodut tukimekanismit eivät istu sirpaleisen alan luonteeseen yhtä hyvin kuin muiden alojen yrityksille. Syksy tulee olemaan monelle yritykselle kohtalokas. Jos rajoituksia edelleen asetetaan lyhyellä aikajänteellä ja tapahtumaliiketoimintaa ei saada käyntiin, tullaan tapahtumatuotantoalalla näkemään hyvin todennäköisesti laaja konkurssiaalto.

Vuoden 2020 toisessa ja neljännessä lisätalousarviossa taiteelle ja kulttuurille korvamerkittiin yhteensä 50 miljoonaa euroa koronavirustilanteen vuoksi peruuntuvien tai ennakoitua pienempinä toteutuvien kulttuuritapahtumien tukemiseksi ja ansionmenetysten korvaamiseksi. Alan toimijoiden mukaan tuki on riittämätön tappioihin verrattuna. Esimerkiksi elävän musiikin tapahtumilla on huomattavia kerrannaisvaikutuksia, kun musiikkialan tulonmenetykset heijastuvat muusikoiden, ohjelmatoimistojen, tapahtumateknikkojen ja tekijöiden saamiin korvauksiin. OKM ja yksityiset säätiöt ovat tukeneet musiikkialaa reilun 10 miljoonan euron korona-avustuksin. Saatujen korvausten huomioimisen myötäkin tulonmenetysten arvioidaan olevan yli 220 miljoonaa euroa.

Tapahtumakoneiston uudelleen käynnistyminen vie aikansa. Suuren tapahtuman järjestelyt vievät kuukausia. Myös yleisön luottamuksen palauttaminen on hidasta. Jos koronan toinen aalto tulee, on oltava tarkkana, millaisia rajoitteita ja ohjeistuksia annetaan. 

Tapahtumateollisuudessa on kyse usean miljardin liikevaihdoista ja kymmenistä tuhansista työpaikoista. Työ on sesonkiluontoista, ja vuoden työ voi huipentua yhteen viikonloppuun, jonka aikana valtaosa koko vuoden tuloksesta tehdään. Tapahtuma-alalla kaivataan kipeästi alan erityisluonteen huomioivia tukitoimenpiteitä. Jo myönnettyjen tukipakettien lisäksi hallitukselta odotetaan esitystä siitä, miten tapahtuma-alan toimijoita voitaisiin tukea yhäkin jatkuvan kriisin yli.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus tukee tapahtumatuotantoalaa, jotta vältytään laajamittaisilta konkursseilta?

Miten varmistetaan, että tapahtuma-alan tuki kohdentuu freelancereille ja muille toimijoille sekä huomioi alan erityisluonteen?

Helsingissä 25.8.2020

Pia Lohikoski [vas]

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *