Miksi ihmisiä juoksutetaan hyvinvointialueella?

Hyvinvointialueella hammashoidon jonoja on talven aikana purettu siten, että Vantaan asukkaat saavat aikoja Keravan hammashoitolaan, ja keravalaisia juoksutetaan puolestaan Vantaalle. Tätä on vaikea ymmärtää!

Sain itsekin viime viikolla Keravan hammashoitolassa valita tyttärelle jatkohoitoajan joko kesäkuussa Myyrmäkeen tai elokuussa Tikkurilaan. Jatkohoitoa ei meille keravalaisille tarjottu ollenkaan Keravalle!

Ajanvaraus ei toimi. Ihmisten juoksuttaminen ristiinrastiin on outoa ja se on asiakkaille myöskin kallista. Matkalippu Keravan ja Vantaan välillä maksaa, ja se tuntuu turhalta, jos on tottunut pääsemään kävelymatkan päähän hammashoitolaan. Ja myös aika on rahaa, moni keravalainen käy Helsingissä töissä ja lapsen vieminen hammashoitolaan Vantaalle vaatii vähintään puolikkaan vapaapäivän ottamista töistä, kun aiemmin saattoi lapsi poiketa koulusta hammashoitolaan Keravalla itsenäisestikin.

Puhuin eilen Vantaan ja Keravan aluevaltuustossa siitä, miten asukkaiden ja henkilökunnan osallisuus toteutuu, ja kuka asioista oikeasti päättää. Moni asia tulee aluevaltuutetuille tietoon vasta asiakkaiden kautta, kun palvelu on heikentynyt, vaikka emme sellaisesta ole mitään päättäneet, vaan palvelu onkin viranhaltijoiden linjaamana muuttunut.

Tässä hammashoitoasiassa keravalaiset kokevat osallisuuden sijaan valitettavasti nyt osattomuutta, kun palvelun saatavuus on monien kokemana heikentynyt, vaikka aluevaltuuston hyväksymässä strategiassa luvattiin turvallista siirtymää ja ettei kenenkään palvelu heikkene.

Lisäksi puhuin aluevaltuustolle asiakkaiden ja henkilökunnan osallisuudesta koskien Keravalla toimivaa Metsolaa, jossa toteutetaan mielenterveys- ja päihdetoipujien kuntoutusta sekä päivätoimintaa.

Metsolan väki on saanut alkuvuodesta kirjallisen tiedotteen, jossa kerrotaan, että toiminta loppuu ja samaan tilaan olisi tulossa syksyllä muuta toimintaa. Missä siis osallisuus, sekä luvattu asiakkaiden ja henkilökunnan kuuleminen? Miten voidaan vain kertoa toiminnan päättyvän, ilman että kerrotaan mitä heille tulee tilalle?

Ei meillä ole yhteiskuntana varaa heittää mielenterveys- ja päihdekuntoutujia tyhjän päälle. Se tulee kalliiksi pidemmän päälle, siksi näin lyhytnäköistä päätöstä ei pidä pelkkänä virkamiespäätöksenä toteuttaa. Tätä asiaa setvin jo viime viikolla, ja vaadin virannhaltijoilta avoimuutta: kuka ja miksi näin on Metsolan osalta päättänyt. Tämä päätös on peruttava, sillä se on hyvinvointialueen strategian ja myös uuden eilen aluevaltuustossa hyväksytyn osallisuusohjelman vastainen.

Kuva: Metsolan vierailulta viime viikolla, kun kävimme Päivi Wilenin kanssa kuuntelemassa Metsolan asiakkaiden terveisiä.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *