Selvityspyyntö Keravan päivähoidon erityisruokavalioiden kriteereistä

Hesari kertoi 17.12. että keravalaislapsi piti ilmoittaa buddhalaiseksi, jotta hän sai päiväkodissa kasvisruokaa. Kukaan perheestä ei todellisuudessa ole minkään uskontokunnan jäsen, eikä lapsi ollut koskaan syönyt lihaa. Perhe oli ilmoittanut päivähoidon aloituskeskustelussa, että koko perhe on kasvissyöjiä. Kaupungilta oli vastattu, ettei kasvissyönti kuulu Keravalla päivähoidossa eritysruokavalioihin, ellei siihen ole uskonnollisia perusteita. Olen saanut tästä Hesarin jälleen kerran Keravaa oudossa valossa näyttävästä lehtijutusta useita ihmetteleviä yhteydenottoja, ja siksi vein asian tänään lautakuntaan selvitettäväksi.

Keravan kaupunki tarjoaa määrärahojen puitteissa vain ”lihatonta vaihtoehtoa” kasvisruokana. Se ei ole Keravan ruokapalvelun tietojen mukaan ravitsemusarvoiltaan täsysipainoista kasvisruokaa, kuten suuremmissa kaupungeissa tarjottu kasvisruoka on. Valitessaan ”lihattoman vaihtoehdon” vanhemmat sitoutuvat huolehtimaan lapsensa täysipainoisen ruokavalion toteutumisesta. Tämäkin on varsin kyseenalainen valinta kaupungilta, jossa kasvissyöjät asetataan päiväkodeissa muita lapsia huonompaan asemaan. Erityisen ihmeellinen ja suorastaan syrjivä on kuitenkin kriteeri, jonka mukaan tätä ”lihatonta vaihtoehtoa” ei voi saada kuin uskonnollisilla perusteilla, ikään kuin eettiset syyt eivät olisi yhtä arvokkaita.

Jätin tänään 20.12. Keravan kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa selvityspyynnön kaupunkimme päivähoidon erityisruokavalioiden kriteereistä.  Keravan ruokapalvelupäällikkö Liisa Elorannan mukaan (HS 17.12.) ”eettiset syyt lihattomaan ruokavalioon ovat kelvanneet tähän asti, mutta ensi vuonna on tarkoitus, että ruokavalion saisi vain lääkärintodistuksella tai uskonnollisilla syillä”. Pyysin kasvatus- ja opetuslautakunnalle selvitystä siitä, millä valtuuksilla ja kenen toimesta näitä erityisruokavalioiden kriteereitä Keravan päivähoidolle annetaan. Kasvatus- ja opetuslautakunta ei ole tällaisia kriteereitä säätänyt, vaikka lautakunta on kuitenkin se toimielin, joka budjetoi myös varhaiskasvatuksen ja koulutoimen osalta rahat ostopalveluun, jolla päiväkotien ja koulujen ruoka hankitaan.

Jaa:

Yksi kommentti “Selvityspyyntö Keravan päivähoidon erityisruokavalioiden kriteereistä

  1. sari

    Aivan samanlainen tulkinta on minusta, jos lapsen ruokavalio on laktoositon ja kouluruuasta vain jätetään maito pois. Näin ainakin tuusulassa tehdään. Eli muut lapset syövät kermaista kalakeittoa ja laktoosittomalla ruokavaliolla oleva syö veteen tehtyä kalakeittoa tai muut syövät kermajäätelöä ja laktoositon mehujäätä. Ravintomääriltään laktoositon lapsi saa huonompaa ruokaa. Kuitenkin, kun vanhemmilla menee enemmän rahaa laktoosittoman lapsen ruokiin, niin olisi minusta kohtuullista, että lapsi saisi koulussa yhtä ravitsevaa ruokaa kuin normaalin ruokavalion lapsi. Laktoosittomia tuotteita on kuitenkin olemassa pilvin pimein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *