Solidaarisuutta postin työntekijöille

Vasemmistoliiton Pia Lohikoski osoittaa solidaarisuutta postin lakossa oleville työntekijöille.

Vasemmistoliiton puoluekokouksen perjantaina avannut kansanedustaja ja väistyvä puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikoski totesi avajaispuheessaan Vasemmistoliiton haluavan rakentaa Suomesta tasa-arvoisen työelämän kärkimaan, jossa työtehoa kasvatetaan työhyvinvointia ja ammattiosaamista lisäämällä, ei työntekijöitä kurittamalla. 

-Jokaisella työntekijällä pitää olla oikeus inhimillisiin työoloihin ja palkkaan, jolla tulee toimeen, Lohikoski sanoo.

Postin johtoa Lohikoski puolestaan muistutti asemastaan valtionyhtiönä ja totesi sillä olevan erityinen yhteiskuntavastuu.

Avajaispuheessaan Lohikoski nosti esiin myös vasemmiston viimeaikaisia saavutuksia sekä muistutti päätösten kauaskantoisista vaikutuksista.

-Epäoikeudenmukaisen aktiivimallin purkaminen oli Vasemmistoliitolle yksi keskeisimpiä kynnyskysymyksiä hallitusneuvotteluissa. On todella hienoa, että uusi kansanrintamahallitus purkaa aktiivimallin vasemmistolaisen sosiaali- ja terveysministerin Aino-Kaisa Pekosen esittelystä, Lohikoski sanoo.

Oppivelvollisuusiän nostamisesta 18 ikävuoteen ja toisen asteen muuttamisesta maksuttomaksi Lohikoski puolestaan kiitteli Vasemmistoliiton puheenjohtajaa ja opetusministeriä Li Anderssonia. Lohikoski sanoi oppivelvollisuusiän nostamisen olleen vasemmistoliiton pitkäaikainen tavoite, jota ollaan nyt siirtämässä paperilta käytäntöön.

-Lapsiperheköyhyyteen ja ylisukupolviseen huono-osaisuuteen puuttuminen ovat avainasemassa yhteiskunnan tasa-arvon kannalta. Uudistuksissa näkyy konkreettisesti se, miten eri tavalla koulutuspolitiikkaa tehdään vasemmistolaisen ja oikeistolaisen opetusministerin johdolla, Lohikoski totesi. 

Vasemmistoliiton puoluekokous pidetään Kuopiossa 15.-17.11.2019.

Lue koko puhe:

Hyvä puoluekokousväki, rakkaat toverit ja arvoisat kutsuvieraat!

Tervetuloa Vasemmistoliiton yhdeksänteen puoluekokoukseen! 

Kiitos Kuopion kaupungille, kokouksen talkoolaisille ja puolueen henkilökunnalle kaikesta taustatyöstä mitä olette tehneet tämän kokouksen onnistumisen hyväksi.

Nyt siirrytään itse asiaan, eli ottamaan vasemmistolaisen työväenliikkeen seuraavia askelia ja harppaamaan 2020-luvulle, joka on aivan nurkan takana.

Mutta ensin, kuvitelkaapa mielessänne Kuopio vuonna 1919. 

Jos ette osaa kuvitella, lukekaa ihmeessä Sirpa Kähkösen upea Kuopio-sarja. Suosittelen, suomalaisen työväenliikkeen ja työläisperheen elämänmenoa, erityisesti naisten ja myös lasten näkökulmasta kirjoitettuna.

Kuvitelkaa siis Kuopio, kuvitelkaa työläinen ja hänen elinympäristönsä ja yhteisönsä vuonna 1919 – vuosi kansalaissodan jälkeen.

Ja nyt, ajatelkaa vuotta 2019. Puukaupunki on muuttunut kivikaupungiksi. Yhteiskunta, teknologia, työ ja elämäntavat ovat muuttuneet aivan valtavasti. 

Entä miten erilaista mahtaa olla Kuopiossa sadan vuoden kuluttua, vuonna 2119? 

On vaikeaa kuvitella niin pitkälle, mutta lastenlastemme tulevaisuutta rakennetaan tämän päivän päätöksillä ja se on hyvä meidän aivan kaikkien muistaa. 

Hyvät toverit

Puoluekokouksen iskulause on: ”Valoisa tulevaisuus. Kaikille. Ei harvoille.”

Tästä vasemmistoliiton politiikassa on kyse.

Vasemmistoliitto työskentelee oikeudenmukaisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan puolesta. 

Rakennamme ekologisesti kestävää hyvinvointivaltiota nykyisille ja tuleville sukupolville. 

Vasemmistoliitto haluaa rakentaa Suomesta tasa-arvoisen työelämän kärkimaan, jossa työtehoa kasvatetaan työhyvinvointia ja ammattiosaamista lisäämällä, ei työntekijöitä kurittamalla.

Tästä näkökulmasta haluan lähettää puoluekokouksesta solidaarisia terveisiä Postin lakossa oleville työntekijöille: 

Jokaisella työntekijällä pitää olla oikeus inhimillisiin työoloihin ja palkkaan, jolla tulee toimeen! 

Postin johdolle puolestaan haluan sanoa yhä samalla tavoin, kuin sanoin jo viikko sitten Postin uuden hallintoneuvoston kokouksessa: 

Muistakaa, että Posti on valtionyhtiö ja siksi sillä on erityinen yhteiskuntavastuu. Johdon on syytä kuunnella myös työntekijöitä ja hoitaa neuvottelut sille mallille, että päästäisiin sopimukseen.

Hyvät toverit!

Tällä viikolla olemme eduskunnassa iloinneet aktiivimallin työttömiä kepittävän leikkurin purkamisesta, jonka oma sosiaali- ja terveysministerimme Aino-Kaisa Pekonen lähetekeskustelussa esitteli. 

Aktiivimalli on rankaissut siitä, että työtön ei saa työpaikkaa, vaikka kuinka olisi yrittänyt. Mutta kepittäminen ei ole työllistämistä.

Aktiivimallin vaikutuksia arvioinut raportti ei pystynyt osoittamaan sille työllisyysvaikutuksia, vaan malli on ollut pitkälti huonommassa työmarkkina-asemassa olevien työttömyysturvaleikkuri.

Malli on kohdellut erityisen epäoikeudenmukaisesti pitkäaikaistyöttömiä, ikääntyneitä työttömiä ja henkilöitä, joilla on puutteellinen työkyky.

Aktiivimallin purkaminen oli Vasemmistoliitolle yksi keskeisimpiä kynnyskysymyksiä hallitusneuvotteluissa.

On todella hienoa, että uusi kansanrintamahallitus purkaa aktiivimallin ja vieläpä Vasemmistoliiton ministerin esittelystä.

Hyvät toverit!

Lapsiperheköyhyyteen ja ylisukupolviseen huono-osaisuuteen puuttuminen ovat avainasemassa yhteiskunnan tasa-arvon kannalta.

Koulutuksen periytyvyys on luokkakysymys.

Toimeentulon ja palveluiden vahvistamisen lisäksi koulutus on tärkeä keino puuttua ylisukupolviseen huono-osaisuuteen. 

Hallitus on tekemässä suurimman koulutuspoliittisen uudistuksen vuosikymmeniin opetusministerimme Li Anderssonin johdolla, kun oppivelvollisuusikä nostetaan 18 ikävuoteen.

Oppivelvollisuusiän nostaminen merkitsee myös toisen asteen oppimateriaalien maksuttomuutta, millä on valtava merkitys erityisesti pienituloisille perheille. 

Tässä näkyy konkreettisesti se, miten eri tavalla koulutuspolitiikkaa tehdään vasemmistolaisen ja oikeistolaisen opetusministerin johdolla!

Tässä näkyy myös se, miten pitkäaikainen tavoitteemme oppivelvollisuusiän nostamisesta, joka on puoluekokouksesta toiseen säilynyt tavoiteohjelmissa, ollaan nyt vihdoin siirtämässä paperilta käytäntöön.

Hyvät toverit!

Puoluekokous on paikallisen ruohonjuuritason puoluetoiminnan lisäksi puoluedemokratian kovaa ydintä.

Tervetuloa siis edustamaan puolueen korkeinta päätöksentekoa ja käyttämään jäsenten teille suomaa valtaa. 

Tehkää hyviä päätöksiä!

Puoluekokous on täten avattu!

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *