Suomen ja EU:n ilmaistava tukensa Egyptin demokratialiikkeelle

Egyptissä ja aiemmin tässä kuussa myös Tunisiassa sekä Algeriassa kadut ovat täyttyneet kansalaisista, jotka ovat vaatineet itsevaltaisten johtajien eroa. Protestien taustalla on muun muassa kaikkien Pohjois-Afrikan maiden valtava nuorisotyöttömyys ja kasvava köyhyys. Kansalaiset ovat oikeutetusti nousseet vastustamaan toisinajattelijoiden vainoa, johtajien korruptiota ja kärjistyvää eriarvoisuutta.

Ihmisten oikeuksia vaikuttaa itse elämäänsä ja osallistua vapaasti yhteiskunnan päätöksentekoon on edistettävä kaikkialla maailmassa. Kansalaisten mielipiteenvapautta ja ihmisoikeuksia on kunnioitettava.
Ensi kertaa pitkiin aikoihin arabimaissa on mahdollisuus rakentaa demokratiaa, joka heijastuisi positiivisesti vakautena myös Euroopan suuntaan ja antaisi konkreettista toivoa lisäksi Israel-Palestiina-kriisin ratkaisuun.

Suomen on vaadittava yhdessä EU:n kanssa Egyptin valtiovaltaa lopettamaan väkivallan mielenosoittajia kohtaan sekä vapautettava vangitut toisinajattelijat. Kidutuksista on raportoitu mm. Wikileaksille vuodetuissa diplomaattiraporteissa. Suomen on vaadittava myös Yhdysvalloilta aktiivisia toimia, jotta sen perinteinen liittolainen Egypti luopuisi ihmisoikeusloukkauksista ja järjestäisi vapaat vaalit.

Suomen on vaadittava EU:lta tiukkaa kannanottoa Egyptin vanhaa hallintoa vastaan, kansa on oikeutetusti vaatinut suurmielenosoituksissaan presidentti Mubarakin eroa. Egyptiläisten pitää saada valita demokraattisissa vaaleissa itse omat johtajansa. Suomen ja EU:n on lähetettävä Egyptiin vaalitarkkailijoita, jos vaalit järjestetään tänä vuonna.

Egyptin on välittömästi lopetettava sensuuri, jonka viimeisimpänä toimena kansalaisten tietoliikenneyhteyksiä on rajoittu sulkemalla mielenosoitusten yltyessä internet- ja matkapuhelinverkot.

Vasemmisto on perinteisesti kannattanut kansainvälistä solidaarisuutta ja kansojen itsemääräämisoikeutta. Taloudellista tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia voidaan edistää tukemalla ruohonjuuritasolta rakentuvaa demokratiaa uudessa Egyptissä, jossa kansa saa valita omat johtajansa ilman pelkoa oman tai muiden maiden sotilasvoimien reaktioista.

(Tiedote 29.1.2011)

Pia Lohikoski
Vasemmistoliitto
Puoluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja

Wikileaksin Kairon tiedostot.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *