Suomen vetäydyttävä heti Afganistanin sotilasoperaatiosta

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto Helsingissä 19. – 20.11.2011

 

Hallitusohjelman mukaan hallitus tuo eduskunnalle tämän vuoden loppuun mennessä selonteon Suomen osallistumisesta Afganistanin sotilasoperaatioon. Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta käsittelee asiaa jo ensi viikolla. Operaatio ei ole enää kriisinhallintaa, vaan Suomi on ajautunut osapuoleksi sisällissotaan.

 

– Vasemmisto vaatii, että Suomi aloittaa pikaisen vetäytymisen Afganistanista, jo huomattavasti nopeammassa tahdissa kuin vuonna 2014, toteaa puoluevaltuuston varapuheenjohtaja Pia Lohikoski.

 

Sotilaallinen vetäytyminen Afganistanista ei kuitenkaan tarkoita maan hylkäämistä. Suomen tulee edelleen kantaa kansainvälinen vastuunsa Afganistanin yhteiskunnan tukemisessa. Sen tulee kuitenkin tapahtua siviilikriisinhallinnan, kehitys- ja koulutusyhteistyön, oikeusvaltion sekä yhteiskunnan instituutioiden rakentamisen ja naisten oikeuksien tukemisen muodossa. Näin Suomi auttaa parhaiten afgaaneja, jotka ovat jo vuosikymmenten ajan joutuneet kärsimään jatkuvasta sodasta, väkivallasta ja köyhyydestä.

 

Suomen ei tarvitse todistella olevansa Yhdysvaltojen ystävä ja Naton mallikumppanimaa osallistumalla Afganistanin sisällissotaan.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *