Valtuustoaloite kunnallisesta kulttuurisetelistä työttömille ja pienituloisille

Jätin Keravan kaupunginvaltuustossa 11.6. valtuustoaloitteen kunnallisesta kulttuurisetellistä, joka olisi suunnattu erityisesti pitkäaikaistyöttömille, syrjäytymisvaarassa oleville nuorille ja muille pienituloisille. Valtuustoaloitteeseeni tuli yhteensä 23 allekirjoitusta.
VALTUUSTOALOITE

KULTTUURISETELEIDEN TARJOAMINEN TYÖTTÖMILLE JA PIENITULOISILLE

Keravan kaupungin tukemien tai järjestämien kulttuuritapahtumien toivoisi olevan kaikkien halukkaiden ulottuvilla. Osa kaupungin tukemista maksullisista kulttuuritapahtumista  ja taidelaitosten esityksistä pyörii kuitenkin vajaille yleisöille. Näytöksen järjestäminen maksaa käytännössä saman verran  siitä riippumatta, kuinka paljon yleisöä on paikalla.

On kuntalaisia, jotka ovat syrjässä lähes kaikesta  kulttuuritarjonnasta. Syinä tähän ovat köyhyys, asenteet ja tiedon puute. Kaikkein pienituloisimmat käyttävät kulttuuripalveluja kaikkein  vähiten. Tämä on harmi, sillä kulttuuri vähentää todistetusti  syrjäytymisriskiä, lisää hyvinvointia ja ihmisen kokemaa  yhteiskunnallista osallisuutta.

Esitämme, että Keravan kaupunki ottaa käyttöön  kulttuurisetelijärjestelmän, jossa kulttuuriseteleitä jaetaan työttömille ja pienituloisille. Näillä seteleillä pääsisi maksutta  katsomaan esimerkiksi Keravan teatteritalon näytöksiä tai taidemuseo  Sinkan näyttelyitä ja muita julkisesti rahoitettuja  kulttuuritapahtumia esimerkiksi konsertteja Keuda-salissa. Seteleillä ei  pääsisi ensi-iltoihin tai loppuunmyytyihin näytöksiin.

Seteli ei siis maksaisi käytännössä mitään, sillä näytökset ja  näyttelyt pyörivät jokatapauksessa, eikä niiden kustannus muutu vaikka  sali olisi täynnä. Samalla lisättäisiin pienituloisten hyvinvointia.  Kyseessäni on ns. win-win-tilanne, eli kaikki voittavat.
Seteleitä voitaisiin tarjota esimerkiksi sosiaalitoimen ja  työllistämisyksikön sekä etsivän nuorisotyön toimipisteissä samalla kun niiden työntekijät käsittelevät asiakkaiden muitakin asioita. Lisätyötä ei näin juurikaan  tulisi.

Kulttuurisetelin saajina olisivat ensisijaisesti pitkäaikaistyöttömät  ja syrjäytymisvaarassa olevat nuoret  sekä näiden jälkeen muut pienituloiset.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Keravan kaupunki alkaa  tarjota edellä kuvatun kaltaisia kulttuuriseteleitä pienituloisille  kuntalaisille.

Keravalla 11.6.2012

Pia Lohikoski ja 22 muuta Keravan kaupunginvaltuutettua

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *