Vapaus valita toisin

Helsingin Sanomissa oli vappuna 1.5.2009  ilmoitus, jonka ovat maksaneet ihmiset, jotka ovat päättäneet aloittaa poliittisen muutoksen. Myös minä olen mukana yhtenä allekirjoittajana, joita ilmoituksessa on yhteensä vajaat 300. Kyseessä on Vapaus valita toisin -julistus, joka kutsuu muutosta haluavia ihmisiä foorumiin 13.6.2009 Helsingin Kulttuuritalolle. Tarkoituksemme on pulpauttaa pintaan uusi suomalainen kriittinen vasemmisto ja haastaa konsensushakuinen vaihtoehdottomuus.

”Uusliberalismi on tullut tiensä päähän. On vihdoinkin aika laittaa stoppi ainoan vaihtoehdon mantralle. Ei ole taloudellisia pakkoja, kyse on valinnoista. Valitsemmeko esimerkiksi veronkevennysten ja palvelujen romuttamisen sijaan tuloerojen tasauksen ja hyvinvointipalvelut?

Monille niin poliittisen järjestelmän piirissä kuin sen ulkopuolellakin on syntynyt tunne, ettei asioihin voi vaikuttaa. Yhteiskunta kulkee omaa rataansa ihmisten ja poliittisten toimijoiden näkemyksistä riippumatta. Ihmisille kuuluva valta on ulkoistettu poliittisesta järjestelmästä ja todelliset päätökset muotoutuvat muualla.

Kyse on sekä talouselämän korostuneesta asemasta päätöksenteossa suhteessa ihmisten ja luonnon hyvinvointiin, että ideologisesta valinnasta, jonka moni yhteiskunnassa valtaa käyttävä on tehnyt. Vaikka pohjoismainen hyvinvointivaltio nauttii kansalaisten korkeaa arvostusta, sen uudistamisen varjolla Suomi halutaan muuttaa kilpailuvaltioksi, jossa jokainen on oman onnensa seppä. Yhteiskuntaa ei tule rakentaa markkinafundamentalismin hengessä.

Tuloeroja kasvattavalle ja yhteisöllisyyttä tuhoavalle uusliberalismille on vaihtoehtoja. Nykyiset maailmanlaajuiset kriisit osoittavat, että nämä vaihtoehdot ovat paitsi uskottavia, myös välttämättömiä. Kyse on poliittisesta tahdosta. Vastuu yhteiskunnan nykytilasta sekä tulevaisuudesta on meillä kaikilla yhteisesti. Meitä kaikkia tarvitaan päätöksenteon suunnan muuttamiseksi.”

Siksi politiikan on uudistuttava. Valta pois virkamiehiltä ja talouselämältä. Valta takaisin kansalle. Meillä on vapaus valita toisin!

http://www.vapausvalitatoisin.org/

Ylen uutisointi aiheesta keskittyi kansanedustajien mukana oloon, mutta olipa allekirjoittaneissa suuri joukko tutkijoita ja aktivistejakin.

Ja homman ideanahan on kutsua ihmisiä Helsingin Kulttuuritalolle 13.6.2009 tekemään historiaa ja verkostoitumaan uudenalaisen inhimillisemmän politiikan tiimoilta. Nähdään siellä!

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *