Vasemmisto yhtyy Veronmaksajien ehdotukseen maksuttomasta varhaiskasvatuksesta

Vasemmistoliitto kannattaa ehdotusta maksuttomasta varhaiskasvatuksesta, linjaa Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia LohikoskiYle uutisoi tänään 9.2.2017, että Veronmaksajain Keskusliitto haluaisi työllisyyttä edistävänä toimena poistaa päivähoitomaksut. Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen kommentoi YLE:llä, että olisi rohkea toimi edetä selkeästi maksuttoman varhaiskasvatuksen suuntaan.

Vasemmistoliitto on tässä asiassa Veronmaksajain Keskusliiton kanssa samoilla linjoilla. Kaikille lapsille maksuton varhaiskasvatus edistäisi pienten lasten vanhempien työllisyyttä laajasti ja poistaisi yhden kannustinloukkutekijän kokonaan.

Sipilän hallitus on heikentänyt varhaiskasvatuksen laatua suurentamalla ryhmäkokoja sekä rajaamalla lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta perheissä, joissa vanhempi on työttömänä tai hoitovapaalla. Päivähoito-oikeuden rajaaminen on eriarvoistanut lapsia sekä vaikeuttanut perheiden arjen pyörittämistä ja vanhempien keikkatöiden tekemistä.

Vasemmiston mielestä varhaiskasvatukseen panostaminen on sekä kansantaloudellinen investointi että panostus ihmisten hyvinvointiin. Varhaiskasvatus tasoittaa perhetaustoista aiheutuvia eroja ja parantaa oppimistuloksia. Päiväkodissa lapset oppivat sosiaalisia taitoja, itseilmaisua ja muiden kanssa yhdessä toimimista. Nämä taidot mahdollistavat myöhemmän oppimisen ja kehittymisen aktiiviseksi kansalaiseksi.

Jokaisella lapsella tulee Vasemmiston mielestä olla yhtäläinen oikeus varhaiskasvatukseen. Se tukee perheiden valinnanvapautta ja lasten tasa-arvoa. Vasemmistoliiton kuntavaalitavoite on, että subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus palautetaan niissä kunnissa, joissa siitä on luovuttu.

Vasemmiston mielestä Suomeen tulee luoda Ruotsin mallin mukainen järjestelmä, jossa kaikille 3–5-vuotiaille taataan maksutonta varhaiskasvatusta. Varhaiskasvatuksen maksuttomuuden myötä työllisyysaste kohenisi ja sen myötä valtio saisi lisää verotuloja kassaansa.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *