Vasemmistoliiton Pia Lohikoski: Kotisairaalan maksut sisällytettävä sote-asiakasmaksujen maksukattoon

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski pitää huonona sitä, etteivät kotisairaalahoidon maksut sisälly sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksukattoon. Kotisairaalamaksut jäävät täysin potilaan itsensä maksettavaksi, vaikka kotona hoitamisen pitäisi olla joissain tapauksissa yhdenvertainen vaihtoehto laitoshoidolle. Lohikoski on jättänyt perhe- ja peruspalveluministerille kirjallisen kysymyksen siitä, miten hallitus aikoo toimia kotisairaalamaksujen sisällyttämiseksi jatkossa maksukaton alle. 

– Sama hoito sairaalassa tai terveyskeskuksen vuodeosastoilla kerryttää maksukattoa, mutta kotisairaalahoito ei, vaikka se on kunnalle edullisempaa. Tämä on täysin epäloogista, Lohikoski sanoo.

Kotisairaala mahdollistaa potilaiden hoitamisen heidän kotonaan. Se on määräaikaista ja tehostettua kotisairaanhoitoa, jonka tarkoituksena sairaalahoitojakson lyhentäminen tai korvaaminen. Kotisairaalan etuna ovat tehokkuus, turvallisuus ja joustavuus. 

– Lyhytaikainen kotisairaalahoito tulisi hyväksyä pikimmiten sisältyväksi maksukattoon, sillä se on täysin terveydenhuoltolain mukaista sairaanhoidollista toimintaa. Maksukaton laajentamista myös tulosidonnaisen kotisairaanhoidon ja esimerkiksi kotihoidon ja hammasterveydenhuollon maksuihin tulisi edistää nopeasti, sanoo Lohikoski.

Eduskunta käsitteli tammikuussa 2019 hallituksen esitystä laiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuista. Esitykseen sisältyi muun muassa maksukaton laajentaminen ja tarkentaminen niin, että jatkossa siihen kuuluisivat yksiselitteisesti myös tilapäisen kotisairaanhoidon ja kotisairaalan maksut. Esitys kuitenkin raukesi eduskuntakauden päättyessä.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *