Asumisen hinta alas


Uudellamaalla tarvitaan alkavalla eduskuntakaudella reippaasti lisää kohtuuhintaista asuntotuotantoa. 

Asumistukeen käytetään Suomessa moninkertaisesti enemmän valtion rahaa kuin asuntotuotantoon. Tämä suhde pitää muuttaa. 

Asumistukea ja asumiseen kohdistuvaa toimeentulotukea maksettiin viime vuonna noin 2,4 miljardia euroa. Sen sijaan asuntojen rakentamisen tuotantotukina valtio maksoi viime vuonna korkotukea alle 4 miljoonaa euroa.

On rakennettava tuntuvasti lisää kohtuuhintaisia asuntoja ja painettava siten asumisen hintaa alas. Yhteiskunnallisen asuntotuotannon määrää kasvukeskuksissa pitää lisätä niin, että 40 prosenttia uudisrakentamisesta on julkisesti tuettua ARA-tuotantoa.

Asumisen hintaa voitaisiin alentaa myös eduskuntakauden mittaisella määräaikaisella vuokrankorotusjarrulla, joka hillitsisi asumisen hinnan nousua kasvukeskuksissa.

Katseet kannattaisi heti uuden eduskuntakauden aluksi kääntää Itävaltaan, jonka pääkaupungissa Wienissä uudisrakentaminen keskittyy pääasiassa vuokra-asuntojen tekemiseen. 

Wienissä tiedetään tulevien asuntojen vuokrahinnat jo siinä vaiheessa, kun rakennuttaja lyö kuokan maahan. Rakennuttaja velvoitetaan, että tuleva vuokra on jossain tietyissä rajoissa. Meillä Suomessa ei ole lähtökohtana, että rakennuttaja velvoitetaan johonkin tiettyyn markkinahintaan, mutta jos se on mahdollista Itävallassa, tottakai se on mahdollista täälläkin.

Lisäksi Wienin kaupungilla on todella iso rooli vuokra-asuntomarkkinoilla. Kaupunki omistaa valtaosan vuokra-asunnoista joko suoraan tai vain matalaa voittoa tavoittelevien rakennuttajien kautta.

Jopa neljännes wieniläisistä asuu kaupungin asunnoissa, joiden keskimääräinen neliöhinta on vain noin 5,60 euroa. Kun kaupunki omistaa paljon, se vaikuttaa alentavasti myös yksityisten toimijoiden vuokratasoon.

Tehokkain tapa ehkäistä myös asunnottomuutta ja eriarvoisuutta on lisätä merkittävästi kohtuuhintaisten ARA-vuokra-asuntojen määrää pääkaupunkiseudulle.

Pia Lohikoski

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston pj

Keravan kaupunginhallituksen vpj

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *