Kumman sinä valitset?

Podemoksen puheenjohtaja Pablo Iglesias tukemassa Kreikan Syrizan kampanjaa vaalien allaTimo Soini on herännyt talviuniltaan. Hänet herättivät Kreikan vaalit ja vasemmistopuolue Syrizan mahdollinen voitto. Ongelmana tuntuu olevan se, että Syriza on luvannut lopettaa EUn komission ajaman talouskuripolitiikan, joka on kohdellut tavallisia ihmisiä katastrofaalisesti, ja sysännyt Etelä-Euroopan maat yhä syvempään kriisiin. Samalla Syriza haluaa valtaan päästyään neuvotella Kreikan velat uudelleen.

Kreikan tuki meni lähes kokonaan kansainvälisille finanssilaitoksille

Usein keskustelussa väitetään, että tukipaketit olisivat menneet kreikkalaisille. Näin asia ei ole. Itävallan Attac tutki, että 77 prosenttia tukipakettien rahoista kiersi Kreikan kautta kansainvälisille finanssilaitoksille. Joukossa oli mm. ranskalaisia, saksalaisia ja iso-britannialaisia pankkeja. Pitkälti niitä, jotka olivat kriisiä luomassa. Pelastettiin siis vain pankkeja.
Soinin perussuomalaiset myöntävät sen, minkä kaikki muutkin puolueet kokoomusta lukuunottamatta myöntävät, ettei Kreikka selviä veloistaan. Soinin porukka ajaisi Kreikan ulos eurosta, mutta he jättävät jostain syystä kertomatta, että tällöin Suomi ei saisi mitään.

Taloudellista elvytystä tarvitaan – työttömille töitä ja lama nurin

Vasemmisto ajaa mallia, jossa tavallisten ihmisten elämä helpottuisi velkataakkaa keventämällä Kreikassa ja toisaalta vaatii niin Saksassa, Kreikassa kuin Suomessakin taloudellista elvytystä, jolla luotaisiin työpaikkoja kunnollisilla palkoilla. TE-keskuksen tuoreiden tilastojen mukaan Suomessa on liki 370 000 työtöntä, joista nuoria on lähes 50 000. On selvää, että meillä on ihan liikaa yksittäisiä tragedioita tämän kriisin puitteissa. Työttömille on saatava töitä.

Oikeiston ajama sääntelemätön finanssikapitalismi on sysännyt Euroopan syvään lamaan. On valittava jatketaanko samaa politiikka, vanhaan malliin virheellisesti kuvitellen, että Kreikka olisi vain yksittäinen ongelma. Vai lähdetäänkö sääntelemään finanssijärjestelmää niin, ettei vastaavia ongelmia synny jatkossa, ja samaan aikaan talouspolitiikassa keskitytään työpaikkojen luomiseen talouskurin sijaan.

Kumman sinä valitset?

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *