Nyt ei ole lomautusten aika – hallitus tukee kuntia koronakriisin yli

Tänään lähetekeskustelussa oli hallituksen esitys kuntien peruspalveluiden valtionosuudesta annetun lain muuttamisesta. On erittäin hyvä, ja tärkeää, että valtio aikoo kompensoida kunnille koronasta johtuvat tulomenetykset. 

Arviot koronavirusepidemian vaikutuksista kuntatalouteen sekä koko Suomen ja maailman talouteen ovat epävarmoja ja riippuvat siitä, missä laajuudessa ja kuinka kauan poikkeusolot kestävät.

Etenkin monen pienen tai keskisuuren kunnan taloustilanne on jo ennestään heikko ja onkin todella tärkeää, että valtio näin nyt varmistaa, etteivät kunnat joudu koronaepidemian aiheuttaman talouskriisin takia kohtuuttomaan tilanteeseen.

Hallitus siis esittää, että kunnille korvataan koronatilanteesta aiheutuva verotulojen viivästyminen täysimääräisenä tänä vuonna. 

Kuntien työntekijät pitävät nyt näinä vaikeina aikoina yhteiskuntaa pystyssä ja kuntia pitää tukea korona- ja talouskriisin yli. Vaikeassa taloustilanteessa julkinen sektori ei saa olla se, joka vahvistaa heikkenevää taloussuhdannetta ja irtisanoo tai lomauttaa omia työntekijöitään. 

Julkisen sektorin pitää myös omalta osaltaan ylläpitää taloutta ja työllistää ihmisiä. Kaikkein surullisinta on ollut kuulla uutisia esimerkiksi koulunkäynnin ohjaajien lomautuksista nyt, kun heitä ja heidän tukeaan lapset etäopetuksessa aivan erityisesti tarvitsisivat.

Hallitus on luvannut tukea kuntia koronakriisin yli. Kuntien puolestaan tulisi nyt pidättäytyä lomautuksista ja irtisanomisista. Hallituksen pitäisi harkita nyt kannustinmekanismia, jolla erityistä tukea saisivat ne kunnat, jotka eivät väliaikaisen talouskriisin takia ryhdy yt-neuvotteluihin.

Tämä nyt saatu hallituksen esitys on vasta hallituksen ensimmäinen askel kuntien tukemiseksi koronan aiheuttaman talouskriisin yli. Lisätukea kunnille onneksi valmistellaan hallituksessa jo nyt. 

Jaa:

Yksi kommentti “Nyt ei ole lomautusten aika – hallitus tukee kuntia koronakriisin yli

  1. Tuija Vanttaja

    Totta nyt pitää kunnille tulla selkeä ohje EI lomautuksia, koulunkäynninohjaajan tuki on tärkeä oppilaalle tässä kriisissä se kostautuu vielä jatkossa kalliina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *