Valtion tulee tehdä osuutensa pääkaupunkiseudun MAL-sopimuksen jatkoksi

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski on huolissaan Helsingin ja Kuuma-kuntien MAL-sopimuksen jatkosta. MAL-sopimuksessa valtio sitoutuu panostamaan alueen liikennehankkeisiin ja kohtuuhintaisen asuntotuotannon käynnistysavustuksiin, kun taas kunnat sitoutuvat toteuttaman kaavoitusta ja kohtuuhintaista asuntotuotantoa. Lohikoski on jättänyt perjantaina 27.9.2019 kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, aikooko hallitus tehdä oman osuutensa MAL-sopimuksen jatkumiseksi ilman taukoa.

Nyt voimassa oleva valtion ja Helsingin seudun sekä sen ympärillä sijaitsevien KUUMA-kuntien maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuskausi päättyy 2019 vuoden lopussa. Uutta MAL-suunnitelmaa on valmisteltu jo parin vuoden ajan ja se onkin kuntien puolelta ollut valmis jo ennen kevään 2019 hallitusneuvotteluja. Sen sijaan valtion puolelta tilanne näyttää olevan auki. Valtio ei ole tehnyt budjettipäätöksiä, eikä liikennepuolen osalta ole linjattu kantaa MAL-suunnitelmassa kuntien ja HSL:n listaamiin liikennettä koskeviin hankkeisiin.

– On kuulunut huolestuttavia viestejä, että MAL ei etene valtion puolella, koska se mahdollisesti kytkettäisiin pitkän kaavan mukaan valmisteltavaan liikennesuunnitelmaan. Pitkän tähtäimen suunnitelmat ovat hyvä asia, mutta ei sen valmistelun takia pidä jättää nyt neuvottelun alla olevaa kohtuuhintaisen asuntotuotannon kannalta erittäin keskeistä MAL-sopimusta solmimatta, sanoo Lohikoski.

Hallitusohjelman asuntopoliittiset kirjaukset lähtevät siitä, että hallitus satsaa kohtuuhintaisen asuntotuotantoon. Mikäli 2019 päättyvä Helsingin seudun MAL-sopimus ei saa suunniteltua jatkoa 2020 alussa, se aiheuttaa Rinteen hallitusohjelmassa sovitun kohtuuhintaisen asuntotuotannon eteenpäin viemisen osalta todella huolestuttavan tilanteen, jossa kipeästi kaivattujen kohtuuhintaisten ARA-vuokra-asuntojen tuotanto lamaantuu kasvavalla pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa.

Pääkaupunkiseudulla kärsitään kovimmin kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen pulasta. Vähintä, mitä valtio voi tehdä edistääkseen kohtuuhintaista asumista Helsingin seudulla, on pistää nyt elettävän hallituskauden ensimmäisessä budjetissa liikkeelle ns. pienten kustannustehokkaiden liikennehankkeiden KUHA-rahat, jotta uusi MAL-sopimus saataisiin jatkumaan edellisen päättyessä vuoden 2020 alussa, sanoo Lohikoski.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *