Koulutustason nosto välttämätöntä

Tammikuussa, kun eduskunta oli istuntotauolla ja kansanedustajat maakunnissaan, kiersin kouluissa eri puolilla Uuttamaata. 

Vierailin Järvenpään lukiossa, ammatillisissa oppilaitoksissa Keudassa Keravalla ja Luksiassa Nummelassa sekä Vantaan steinerkoulussa ja -lukiossa. 

Lisäksi vierailin nuorten työpajoilla Keravalla ja Vantaalla. Tutustuin myös Vantaan etsivään nuorisotyöhön ja ”Kipinä” -toimintaan, joka ohjaa koulutuksen ja työn ulkopuolella olevia 16-28 -vuotiaita nuoria.

Kerava ja Vantaa pääsivät yhdessä keväällä 2020 alkavaan työllisyyden kuntakokeiluun, jossa kuntien roolia työllisyyspalvelujen järjestäjänä vahvistetaan. Nuorisotyöttömyyden hoito on yksi kokeilun painopisteistä.

Halusin vierailuilla nähdä ruohonjuuritason näkökulmasta miten nuorilla, kouluilla ja opettajilla menee. Halusin ymmärtää, mitä kaikkea valmisteilla olevat koulutuksen historiallisen suuret uudistukset sisältävät.

Hallitusohjelmassa päätimme, että koulutustasoa nostetaan pidentämällä oppivelvollisuutta. Opetusministeriö satsaa myös kehittämisohjelmiin, joilla vahvistetaan laatua ja tasa-arvoa perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa, jotka luovat pohjan lasten ja nuorten osaamiselle.

Nykyinen työelämä vaatii korkeampaa osaamista, eikä enää juuri ole työpaikkoja, joihin nuoret työllistyisivät pelkän peruskoulun pohjalta. Silti yli 15% ikäluokasta jää ilman toisen asteen tutkintoa. 

Monilla työttömillä ei ole tällä hetkellä sitä osaamista, mitä työnantajat etsivät. Emme pysty ratkaisemaan työllisyyden haasteita, jos emme panosta osaamiseen ja koulutukseen.

Oppivelvollisuus pidennetään uudistuksen jälkeen 18-vuotiaaksi asti. Samalla toisen asteen lukio- ja ammatillisesta koulutuksesta tehdään maksutonta. Tämä lisää koulutuksen tasa-arvoa. Uudistuksen on tarkoitus astua voimaan syksyllä 2021.

Oppivelvollisuuden pidentämisellä varmistamme, ettei alaikäinen nuori voi kokonaan keskeyttää opintoja ja joutua syrjäytymisen kierteeseen. Tarvitaan myös nivelvaiheen tukea, erityisopetusta ja psykologista ohjausta, joiden avulla haastavissakin tilanteissa elävät nuoret pidetään yhteiskunnassa mukana.

Pia Lohikoski

Kansanedustaja (VAS)

Keravan kaupunginhallituksen vpj

(kolumni julkaistu Keski-Uusimaa -lehdessä 9.2.2020)

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *