Miten nuorten jengiytymistä ehkäistään?

Korona-aikana ja sen jälkeen on kuulunut huolestuttavia tietoja nuorten pahoinvoinnista, mielenterveyden ongelmien yleistymisestä ja syrjäytymisestä.

Väkivaltainen käytös, lisääntyneet päihdeongelmat ja jengiytyminen ovat asioita, joihin on puututtava heti ja kierre on saatava poikki. 

Näitä uutisia on kuulunut pääkaupunkiseudulta, valitettavasti myös Keravalta. Poliisin ankkuritoiminta, jota tehdään yhteistyössä lastensuojelun ja nuorisotoimen kanssa on tärkeä puuttumiskeino.

Poliisin määrärahoja on tällä hallituskaudella lisätty. Samoin on korjattu edellisen hallituskauden koulutusleikkauksia ja lisätty määrärahoja kaikille koulutusasteille. On myös harrastustoiminnan Suomen malli, jossa jokainen lapsi ja nuori taustastaan riippumatta voisi toteuttaa itseään ja löytää ystäviä. 

Syrjäytymisvaarassa olevat lapset ja nuoret tarvitsevat kuitenkin enemmän tukea, jotta ylisukupolvinen syrjäytymisen kierre voidaan pysäyttää. Ongelmien ennaltaehkäisyssä tarvitaan laajempaa keinovalikoimaa.

Pienenevät ikäluokat ja työkykyisten nuorten määrää vähentävien mielenterveyden häiriöiden kasvu uhkaavat yhteiskunnan tulevaisuutta ja vakautta. Tämä kehityskulku on katkaistava. 

Yhteiskunnallinen tarve nuorten kasvua, kehitystä ja turvallisia elinoloja tukevalle nuorisotyölle on kasvanut. Samaan aikaan etsivän nuorisotyön rahoitus näyttäisi jäävän valtion budjetissa vajaaksi ja tämä asia on korjattava budjetin eduskuntakäsittelyssä.

Keravallakin on käännettävä katse nuoriin. Pitäisikö kaupungin nuorisotyö kytkeä tiiviimmin koulutoimeen? Voisiko nuorisotyön vaikuttavuutta lisätä avaamalla yläkoulujen yhteyteen nuorisotilat, jossa olisi nuorisotyöntekijöitä koulupäivien jälkeen esimerkiksi kello 15-21? 

Koulunuorisotyötä on jo toteutettu hankkeissa koulupäivien aikana, mutta teini-ikäisille kyse on myös siitä, missä kavereiden kanssa saa, voi ja uskaltaa hengailla koulupäivän jälkeen.

Jalkautuvan nuorisotyön lisääminen voisi olla se, mitä Kerava tarvitsee. Ehdotan, että kokeiltaisiin valtakunnallisen Aseman Lapset ry:n Walkers -toimintaa, joka täydentäisi kaupungin nuorisotyötä asiasta kiinnostuneiden kuntalaisten avulla, perustuen vapaaehtoisten aikuisten jalkautumiseen ja läsnäoloon.

Pia Lohikoski

Kansanedustaja (vas)

Keravan kaupunginvaltuutettu

(Julkaistu Keski-Uusimaassa 12.11.2022)

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *