Puhkaistaan oikeiston kupla

Huominen rakennetaan tänään.

Se, millaiset voimat saavat vallan tänään, on seurausta siitä politiikasta, jota viimeiset vuodet ja vuosikymmenet on poliittisen ja taloudellisen eliitin ehdoilla rakennettu.

Brexitin ja Trumpitin jälkeen eliitin äänitorvien uusi hokema on, että ”me elämme nyt totuuden jälkeistä politiikan kautta, jossa kansalaiset eivät enää vakuutu asiantuntijoiden rationaalisista argumenteista”.

Tosiasiassa samat markkinavoimien kaikkivoipaisuutta julistavat eliitin äänitorvet ovat itse vuosikausia syöttäneet kansalaisille pajunköyttä, että globalisaatio tuottaa vain pelkästään hyvää kaikille, yksityistäminen toimii erinomaisesti, terrorisminvastainen sota oli hyvä ajatus, ammattiliitoilla on liikaa valtaa (kysykää vaikka Hjallikselta), uusia taantumia ei ole edessä, pankkiireihin voi luottaa ja niin edelleen.

Näistä eliitin äänitorvien väitteistä monet ovat osoittautuneet kansalaisten omassa arkikokemuksessa täydeksi hevonpaskaksi. Joskus tulee se raja vastaan, että kaikkea ei enää uskota eikä niellä.

Valitettavasti viestikapula on nyt siirtynyt eliitin äänitorvilta oikeistopopulisteille, joilla ei ole kansalaisille yhtään mitään sen parempaa tarjolla.

Oikeistopopulisteille, jotka ovat ratsastaneet herravihalla Suomessa hallitusvaltaan ja nyt käyttävät kansalta saamaansa luottamusta kansaa vastaan, leikaten kaikkein köyhimmiltä ja kipeimmiltä kaikkein eniten.

Tässä meillä on tekemistä. On keksittävä uudestaan vasemmistopopulismi. Sellainen vasemmistopopulismi, joka perustuu faktoihin, mutta lyö sanomansa läpi terävyydellään ja vääntää asiat riittävän selkeiksi vaikka rautalangasta.

 

Meillä on Suomessa vallassa juuri nyt kaikkien aikojen huonoin hallitus, joka leikkaa lapsilta, sairailta ja eläkeläisiltä. Oikeistohallitus, joka heikentää sekä palkkatyöväestön että työttömien asemaa, mutta jakaa samalla mammonaa rikkaimmalle eliitille. Oikeistohallitus, joka pyrkii yksityistämään yhteisesti omistamamme terveyspalvelut.

Sipilän hallitus purkaa määrätietoisesti julkisia peruspalveluitamme valjastaen ne bisnesfirmojen kerman kuorintaan. Hei herätys kansalaiset! Miten pitkään tällainen hallitus ja sen toiminta sallitaan?

Aikooko kansa nukkua ruususen unta todellakin kevääseen 2019 asti, samaan aikaan, kun leikkaajien sakset viuhuvat yhä kiihtyvään tahtiin silputen hetkessä sen hyvinvointivaltion, minkä rakentamiseen meidän edeltäjillämme on mennyt vuosikymmeniä?

 

Tällä viikolla on vietetty lasten oikeuksien viikkoa. Lasten oikeudet eivät toteudu itsestään, vaan niitä pitää toteuttaa joka päivä lasten arjessa ja lapsiin vaikuttavassa päätöksenteossa.

Vasemmiston mielestä kaikilla lapsilla on yhtäläinen oikeus varhaiskasvatukseen. Vasemmisto kamppaili tiukasti viime talvena eduskunnassa Sipilän hallituksen varhaiskasvatuslakeja heikentäviä esityksiä vastaan. Lisäksi olemme kuntapäättäjinä taistelleet samojen lakien käytäntöön viemistä vastaan paikallisesti.

Monissa kunnissa onnistuimme taistelemaan nämä heikennykset nurin, ja säilyttämään varhaiskasvatuksen kaikkien lasten oikeutena sekä pitämään päiväkotiryhmien koot ennallaan. Näin tapahtui omassa kotikaupungissani Keravalla, samoin esimerkiksi Helsingissä, Tampereella ja Riihimäellä.

Kamppailu yhteiskuntamme suunnasta ja tulevaisuudesta käydään nyt kunnissa. Vasemmisto vaatii kaikissa kunnissa varhaiskasvatuksen leikkausten perumista. Haluamme kehittää suomalaisen varhaiskasvatuksen maailman parhaaksi, johon kaikilla lapsilla pitää olla tasa-arvoinen oikeus.

Haluamme myös koulut, joissa voi opiskella sekä työskennellä turvallisesti ja terveellisesti. Varmistetaan peruskoulujen resurssit ja riittävän pienet opetusryhmät, jotta uutta opetussuunnitelmaa päästään tosissaan käytännössä toteuttamaan.

Vasemmisto kantaa suurta huolta koulutusleikkauksista. Monissa ammattikouluissa on käyty yt-neuvotteluja. Työntekijöitä on irtisanottu, opetuslinjoja lakkautettu, opettajat ovat väsyneitä ja pelkäävät työpaikkojen menetyksiä. Kaikki tämä heijastuu negatiivisesti nuorten ammattikoululaisten arkeen.

 

Hallituksen käden jälki on näkynyt myös työelämässä. Kun työaikaa pitäisi lyhentää, sitä ollaan nyt pidentämässä. Kun palkkoja pitäisi nostaa, niitä ollaan leikkaamassa.

Meitä kikytetään armottomasti ja oli viime keväänä suuri pettymys huomata, että ay-liikkeen enemmistö demarit etunenässä olivat pakkolakien kaaduttua kuitenkin valmiita suostumaan duunareiden kiky-kyykytykseen. Olen ylpeä siitä, että Vasemmistoliitto ei kuulunut tähän masokistiseen kikyrintamaan.

Meidän tulee kaataa Sipilän duunarivihamielinen ja koulutusvihamielinen leikkaajahallitus mahdollisimman pian. Tulevaisuutta ei voi rakentaa leikkaamalla sieltä missä rakennetaan huomispäivän perustuksia. Kuntavaalit on ensimmäinen suuri mahdollisuus romuttaa hallituspuolueiden kannatus.

Siksi meillä täällä puoluevaltuustossa on nyt viikonlopun aikana erittäin tärkeä työ hioa huipputeräviksi kuntavaalikärkemme ja ideamme. Tehdään yhdessä niistä niin terävät, että niiden avulla oikeistohallituksen kupla puhkeaa kevään kuntavaaleissa!

 

Puoluevaltuuston avajaispuhe 19.11.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *