Pomppu ja Kieppi Kanniston koulun tiloihin, esitykseni 1-2-luokkien lähikoulusta ei saanut kannatusta

Keravan kaupunginhallitus käsitteli eilen 21.6.2010 Kanniston koulukiinteistön käyttöä. Tilanne on tällä hetkellä se, että vuosi sitten lakkautettu koulu on tyhjänä, vaikka yhtenä sen lakkauttamista puoltavana perusteluna esitettiin tilojen tarvetta muuhun käyttöön. Lakkautetun Kanniston koulun luokat siirrettiin vuosi sitten kilometrin päässä olevaan Savion kouluun ja erityisoppilaiden luokkien osalta kahden kilometrin päässä olevaan Killan kouluun.

Jättipäiväkoti Kanniston kouluun?

Kaupunginhallitukselle ehdotettiin eilen päätöstä, jossa alettaisiin valmistella Kanniston koulun tilojen remontointia päiväkotikäyttöön noin 200 lapselle. Tästä oltiin hallituksessa nähdäkseni yksimielisiä, että niin suurta päiväkotia ei voida ajatella mm. pienten lasten kuljettamisesta aiheutuvien liikennevirtojen määrän vuoksi. Kannisto ei ole logistisesti ajatellen kovin hyvässä paikassa, koska se ei ole kummankaan juna-asemamme lähellä, ja jättipäiväkotiyksikön perustaminen sinne lisäisi selvästi yksityisautoilua kaupungissamme.

Virkamiesten valmistelema ehdotus (jota ei muuten ollut esitelty kasvatus- ja opetuslautakunnalle, vaan tuotu suoraan kaupunginhallitukseen) oli rakennettu siten, että suunnitelman mukaan Kanniston koulukiinteistöön sijoittuisi kaksi tai kolme päiväkotia, ja mahdollisesti koululaisten iltapäiväkerhotoimintaa. Yksityiset liikuntapäiväkodit Pomppu ja Kieppi tarvitsevat uusia tiloja, ja ne sijoittuisivat rakennuksen yhteen siipeen.

Kannistoa tarvitaan myös koulukäyttöön

Mielestäni Kanniston koulua ei olisi alun perinkään pitänyt lakkauttaa, koska kannatan lähikouluperiaatetta ja pieniä luokkakokoja. Kasvavalla Keravan kaupungilla ei olisi korkean syntyvyyden oloissa mielestäni ollut varaa lakkauttaa hyvässä kunnossa olevaa koulua, jossa oli toimiva kouluyhteisö ja hyvät puitteet myös kaupunginosan asukastoiminnalle.

Itselläni on ollut kanta, että Kannisto on palautettava koulukäyttöön kokonaan. Asiasta on kuitenkin tullut arvovaltakysymys koulun viime vuonna lakkauttaneille porvareille, he eivät halua antaa periksi, vaikka tietävät Savion koulun jo pullistelevan oppilaista. Tämän tietäen yritin eilen hallituksessa esittää ratkaisua, jonka arvelin kelpaavan kaikille, mutta olin arviossani väärässä.

Yritin ehdottaa kaikille kelpaavaa ratkaisua, jossa olisin antanut periksi yksityisten päiväkotien tilantarpeille, ja samalla saanut turvattua pienimmille Kanniston koululaisille alaluokkien lähikouluyksikön palvelut omaan kaupunginosaan, jolloin ei tulevina vuosina tarvitsisi kantaa huolta heidän marssittamisestaan Kiltaan asti.

Esitin päiväkodin ja alaluokkien yhdistelmää

Esitin kaupunginhallitukselle: ”Kanniston koulukiinteistöön liittyvää periaatepäätöstä ei ole käsitelty kasvatus- ja opetuslautakunnassa, vaikka ehdotettu päätös liittyy varahaiskasvatuksen toimialaan. Esitän, että varhaiskasvatus valtuutetaan valmistelemaan yhdessä opetustoimen kanssa kasvatus- ja opetuslautakunnalle Kanniston koulun hankesuunnitelma siltä pohjalta, että tiloissa toimisi lähikoulu alueen pienimmille koululaisille, esimerkiksi 1-2-luokille, ja siitä ylijäävä tila suunnitellaan Pompun ja Kiepin tilatarpeiden mukaisesti päiväkotikäyttöön sekä tarpeen mukaan myös muuhun päivähoitotoimintaan, koululaisten iltapäivätoimintaan tai esikoulutoimintaan.”

SDP:n Johanna Kinnari kannatti esitystäni, mutta hävisimme äänestyksen 9-2. Jostain syystä muut demarit eivät enää olleetkaan Kanniston koulun puolella, kuten vielä viime vuonna olivat. Pyysin eriävän mielipiteen päätökseen. Jos jopa kokoomuksenkin, osan siitä, kannattamalle luokkakokojen pienennykselle on laajempaa todellista poliittista tahtoa, eikä vain ”tuuli huulia liikuttaa” -puhetta, täytyy uusille muodostettaville luokillekin löytyä jostain tilat.

Hallitus hyväksyi osittaisratkaisun

Kaupunginhallituksen keskustelun aikana kaupunginjohtaja muutti esitystään ja hallituksen päätökseksi tuli, että nyt päätettiin vain yksityisten liikuntapäiväkotien Kiepin ja Pompun sijoittamisesta Kanniston koulun remontoitaviin tiloihin. Kanniston koulun muun tilankäytön tulevaisuuden suhteen hallituksen enemmistö ei ollut valmis tekemään päätöstä, vaan asia jäi avoimeksi ja odottamaan elokuussa käytäviä talous- ja investointineuvotteluja.

Voi siis olla, että esittämäni alaluokkien ratkaisu lopulta tulee myöhemmissä vaiheissa päätökseksi, mutta kaupunginhallituksen enemmistö ei sitä minun esittämänäni ollut valmis hyväksymään. Poliittinen hiekkalaatikko oli jälleen liian ahdas. Isot puolueet haluavat tehdä päätöksiä vain omista esityksistään.

Taustaa: Taistelu Kanniston koulun puolesta

Kanniston koulu jäi tyhjilleen vuosi sitten, kun se lakkautettiin kohun saattelemana kaupunginhallituksen sini-vihreän porvaririntaman enemmistöllä äänin 6-5. Asiasta oli äänestetty jo aiemmin kasvatus- ja opetuslautakunnassa, jossa olimme äänin 7-6 päättäneet, että koulua ei lakkauteta. Hallituksen päätökseen olisi halunnut puuttua myös valtuuston enemmistö, jossa sain kerättyä kouluverkon käsittelyä vaativaan paperiin yli puolet valtuuston jäsenistä mukaan allekirjoittajiksi. Valtuuston ei annettu ottaa asiaa käsittelyyn, vedoten kaupungin johtosääntöön, jossa yksittäisistä kouluista päättäminen on annettu lautakunnan toimivaltaan. Keravalaiset olivat tyrmistyneitä kaupunginhallituksen päätöksestä ja asiaan liittyen kerättiin kuntalaisadressi sekä tehtiin lukuisia oikaisuvaatimuksia ja valituksia.

Vuosi sitten yksi Kanniston koulun lakkauttajien argumentti oli, että Kanniston lapset mahtuisivat aivan hyvin Savion kouluun. Kannistossahan oli vain yksi luokka kullakin luokka-asteella ja Saviolla puolestaan kaksi rinnakkaisluokkaa. Nyt on kuitenkin jo tänä vuonna käynyt niin, että vaikka Savion koulussa aloittaa kolme ekaluokkaa,  sai osa Kanniston alueen lapsista toivomustensa vastaisen koulupäätöksen kauempana toisessa suunnassa olevaan Killan kouluun. Kaikki kannistolaiset  lapset eivät mahdu Savion kouluun jatkossakaan, eivät vaikka luokkakokoja suurennettaisiin.

Valitusten ja ponteni tulos

Näiden kannistolaisten lasten vanhemmat tekivät valituksen asiasta ja kuulemani mukaan valitus on hyväksytty Etelä-Suomen aluehallintovirastossa. Ehkäpä lautakunnassa tekemäni ponsi on ollut em. päätöksen ohella myötävaikuttamassa, että ainakin osa näistä lapsista pääsee sittenkin Savion kouluun. Nähdäkseni pidemmän päälle joko Kanniston koulu on uudelleen avattava tai Savion koulussa tarvitaan lisää tilaa, tai sitten osa lapsista saa tulevaisuudessakin päätöksen Killan kouluun.

Jaa:

Yksi kommentti “Pomppu ja Kieppi Kanniston koulun tiloihin, esitykseni 1-2-luokkien lähikoulusta ei saanut kannatusta

  1. Mirja Vaje

    Uskomatonta pomppua ja kieppiä koko Kanniston koulun juttu. Että jättipäiväkoti tai monta päiväkotia mutta ei koulua, joksi tilat on aikoinaan rakennettu. Tarkan euron aikana Keravalla ei luulisi olevan varaa turhiin remontteihin. Eihän koulutilat sellaisenaan päiväkodeiksi sovellu. Mistä rahat?
    Isoilla ryhmillä näyttää olevan vaikeata niellä sitä, että joku vasemmistolainen untuvikko voisi tehdä kannatettavia ehdotuksia tai alotteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *