Kyse on työstä, leivästä ja palveluista

Tulo-, varallisuus- ja terveyserot ovat kasvaneet Suomessa viime vuosina ennätysvauhtia ja se on vallassa olevan porvarihallituksen politiikan seurausta. Terveys- ja hoivapalveluiden saatavuus on  muuttunut yhä enemmän tuloista riippuvaiseksi. Sinivihreä hallitus edisti tätä suuntausta jatkuvasti esittämällä ulkoistamisia ja yksityistämisiä.

Julkiset palvelut on tehokkaampaa toteuttaa julkisina, kunhan niihin varataan valtion ja kuntien budjetissa riittävät resurssit. Sairaiden on päästävä lääkärille ilman tuntikausien jonottamista. Päiväkotien ja koulujen ylisuuria ryhmäkokoja on pienennettävä lailla. Lapsista ja vanhuksista on pidettävä parempaa huolta.

Kestävyysvaje on sumutusta

Valtiontalouden kestävyysvaje on aiheutettu vuosia jatkuneilla veronkevennyksillä, jossa rikkaat ovat rikastuneet, valtion velkaa kasvattamalla. Harmaan talouden nitistäminen sekä veropohjan laajentaminen pääomatuloihin, finanssimarkkinoihin, päästökaupan synnyttämiin ydinvoiman ansiottomiin voittoihin ja haittaveroihin toisivat valtiolle kestävästi tuloja.

Sinivihreä tasaverouudistus siirtää painopistettä kulutusverotukseen korottaen energia- ja arvonlisäveroja, ja se käy pienituloisten kukkarolle. Tulo- ja pääomaveron on oltava progressiivisia, jolloin suurilla pääomilla elävät maksavat tuloistaan enemmän veroa kuin palkansaajat, pienyrittäjät ja eläkeläiset. Pörssikeinottelu on laitettava kuriin yleisellä rahoitusmarkkinaverolla, joka lisää myös markkinoiden vakautta. Pienituloisten ostovoima kasvaisi, jos verotettavan tulon alaraja nostetaan 10 000 euroon vuodessa.

Kunnon perusturva, stop köyhyys

Köyhien määrä on lisääntynyt. Tarvitaan yhtenäinen 750 euron perusturva tukiviidakon tilalle. Työttömyysajan perusturva, takuueläke, pienimmät sairaus-, isyys- äitiys- ja vanhempainrahat, kotihoidontuki, opintoraha on yhtenäistettävä ja korotettava 750 euroon kuukaudessa ja sidottava indeksiin. Yhtenäinen perusturva vähentäisi köyhyyttä ja ihmisten juoksutusta sosiaalitoimiston ja Kelan välillä.

Työttömyyttä aiheuttava harmaa talous ja halpatyövoiman käyttö on laitettava kuriin tiukentamalla tilaajavastuuta, valvontaa ja sanktioita. Yritysten yhteiskuntavastuusta puhutaan, mutta pelkät puheet eivät lämmitä työttömäksi jäävää duunaria.

Suomessa on Euroopan huonoimpiin kuuluva joukkoirtisanomissuoja. Irtisanomissuojaa on parannettava lailla ja taattava irtisanomistilanteissa reilu korvaus, uudelleenkoulutus ja välittömiä työllistämistoimia. Leivästä on jäätävä muutakin kuin reikä leipojan käteen.

Toisenlainen politiikka on välttämätöntä

Hyvinvointivaltiomme on hukannut perimmäiset arvonsa ja toimintatapansa. Tavallisten ihmisten arkiset ongelmat eivät johdusiitä, ettei parempia vaihtoehtoja olisi ollut, vaan siitä, ettei nykypäättäjien enemmistö ole halunnut käyttää niitä. Tarvitaan siis hyvinvointivaltion jälleenrakennus ja maksukykyyn perustuva oikeudenmukainen veroremontti.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *